Факти, Анализи, Коментари
   22 Септември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бразилия ще стане новият Китай през 2010, Уго Чавес ще падне, Кастро ще умре
26 Декември 2009
Newsweek публикува прогнозите си за международните отношения и икономиката за 2010

Американското списание Newsweek публикува прогнозите си за 2010 година в областта на международните отношения и икономиката. Повечето от тях не вещаят нищо добро, сравнително по- добра картина се очертава само за Афганистан, Бразилия и Куба. Останалите страни следва да се подготвят за по- лошо: Пакистан и Венецуела да очакват държавни преврати, Китай и Европа да се готвят за кризи и бунтове. Русия според прогнозите сериозно изостава от останалите три бързоразвиващи се държави в класацията БРИК- зловещите авторитарни тенденции на Путин са изплашили чуждестранните инвеститори.

Ето по-подробно какво прогнозират журналистите от списанието.

1. Увеличаването на контингента на САЩ в Афганистан ще бъде ефективно. В успеха на повече подкрепления в Ирак в началото на 2007 година също малко хора вярваха, но постепенно броят на нападенията и жертвите сред мирното население започна да спада. Концентрирането в защита на населението ще помогне на американците да склонят на своя страна афганците, надява се списанието.

2. През новата година Китай, според експертите, го очаква икономически колапс. Лесните пари" прегряха" националните пазари на акции и недвижимости, за тази опасност говорят даже официалните лица на Пекин. Когато балонът се спука / особено в съчетание с банкова криза, търговска война или забавяне на темповете на ръст в Китай/, по света ще премине дестабилизираща вълна от дефлация, предполага изданието.

3. В Пакистан ще има нов военен преврат, сочи прогнозата. Президентът Асиф Али Зардари не е популярен сред населението, както и сред собствените си министри и армията. Пакистанските военни още по- малко от сегашния режим, са склонни да се покоряват на волята на Вашингтон, следователно американците ще получат още един своенравен партньор за войната в Афганистан.

4 Президентът на Венецуела Уго Чавес ще бъде свален през 2010 от преврат, а в страната ще започнат хиперинфлация, икономически колапс и разгул на престъпността. " Прясното мляко, говеждото и вентилаторите ще станат предмет на лукса, а навика всеки ден да се взема душ Чавес ще обяви за буржоазна отживелица", пише списанието. Населението ще престане да поддържа президента и военните ще вземат властта.

5. В Европа националните и религиозни малцинства ще въстанат срещу расистката политика на властите- например срещу забраната да се строят джамии в Швейцария. Най- вероятно е това да стане във Франция, където вълненията сред мюсюлманите се от полза за много политици.

6. Против Иран ще бъдат въведени международни санкции, очаква Newsweek, пояснявайки, че режимът на Махмуд Ахмади Нежад не е склонен към преговори и компрозмиси. Населението ще бъде принудено да се снабдява от черния пазар, което само ще засили позициите на Стражите на ислямската революция, които контролират контрабандата.

7. Бразилия ще се превърне в " Новия Китай", предполага списанието. През 2010 година другите страни от БРИК бързо ще изостанат от нея. Русия- заради авторитаризма на Путин, Индия- заради нестабилните си съседи, а Китай е заплашен от къси съединения в пазара и екологична катастрофа.

8. Във Великобритания торите ще удържат " пирова победа". Според журналистите, на парламентарните избори консерваторите няма да получат абсолютно мнозинство и по неволя ще образуват коалиция с либерал- демократите, което ще попречи да се въведат болезнените мерки, необходими за погасяване на колосалния външен дълг. Паундът ще падне и в страната ще започне сериозна рецесия.

9. Нова финансова криза очаква Европа, прогнозира изданието. Този път тя ще засегне държавните дългове и в най- лошия случай ще предизвика дефолт. Страните от еврозоната не могат да прибегнат до такъв инструмент като увеличаване на паричната маса или девалвация на националната валута.

10. Фидел Кастро ще умре и отношенията между САЩ и Куба ще се подобрят, рисува Newsweek още един сценарий. Раул Кастро ще поеме властта и заради икономическата изгода, ще смекчи антиамериканската риторика. Администрацията на Обама охотно ще тръгне към сближаване и до края на годината държавният секретар Хилъри Клинтън ще обяви програма за нормализация на отношенията с Хавана до 2013 година.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.