Факти, Анализи, Коментари
   24 Октомври 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Американски пилот бомбардира собствената си военна база
Николай Атанасов - 23 Октомври 2009
Пилот на F-16 бе принуден да хвърли две 225-килограмови бомби и резервоарите си с гориво, за да кацне аварийно

Пилот на щатски изтребител F-16 бе принуден да хвърли две 225-килограмови бомби и почти пълните си резервоари с гориво над другарите си във ВВС-базата “Хил” (Hill Air Force Base) вчера следобед местно време, за да извърши принудително кацане след авария, предава Associated Press. Инцидентът станал в щата Юта, на около 48 км. северно от Солт Лейк Сити. Въпреки че една от бомбите избухнала, “приятелският огън” се разминал без жертви, а пилотът успял да приземи неизправната машина. 

Боеприпасът, който избухнал, поразил метална постройка в обезлюден участък на “Хил”. Мястото на падане на другата бомба е отцепено и над обезвреждането й работят специалисти, уточнява говорителят на базата Рик Есари (Rick Essary).

Бомбардировката обаче оставила без ток базата, тъй като близо до разрушената постройка бил трансформаторът, откъдето тръгвали електропреносните линии на военния комплекс.

Представителят на командването й, полк. Скот Зобрист (Col. Scott J. Zobrist) уточнява, че и двата резервоара с гориво с по ок. 1134 литра керосин в тях са открити и обезопасени. 

Скоро след излитането пилотът получил сигнал за технически проблем в изтребителя и се насочил за принудително кацане, като действал сторого в рамките на инструкциите в подобен случай. Те предвиждат изхвърляне на всички боеприпаси и горивните резервоари, за да се облекчи максимално теглото на самолета и да се избегне евентуална по-силна експлозия в случай на разбиването му.

Заради инцидента за известно време била затворена и в двете напхравления преминаващата наблизо магистрала Interstate 15, но по думите на полк. Зобрист, инцидентът вече е ограничен само в рамките на базата. 

През декември 2008 г., отново в Юта, пилот на F-16 бе принуден да изхвърли двата си резервоара с гориво над Голямото солено езеро (Great Salt Lake), след като сензорите на борда сигнализирали за пожар. За щастие, тогава “бомбите” паднаха в блатиста местност край о-в Антилопи, а пилотът също успя да приземи машината невредим.  5,5-метровите резервоари на F-16 побират по 1399 литра гориво всеки.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.