Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Добър начин за пестене на народни пари
Николай Атанасов - 25 Септември 2009
Румънският президент Траян Басеску предложи местният парламент да бъде съкратен с 1 камара и 171 депутати
Траян Басеску.
Траян Басеску.

Президентът на Румъния Траян Басеску (Traian Basescu) предложи на председателите на двете камари на местния парламент да разгледат въпроса за провеждането на национален референдум за радикална реформа на законодателното тяло на страната, която да го направи по-ефективно, по-малко корумпирано и по-евтино за данъкоплатците, съобщава агенция “Новости”, цитирайки информация на румънските средства за масова информация. 

Басеску предлага закриването на едната от двете камари на парламента и съкращаването на общия брой депутати от 471 на 300. Съдбата на депутатските места трябва да се реши от самите румънци на референдум, който държавния глава предлага да се проведе паралелно с президентските избори в северната ни съседка на 22 ноември т. г.

Според президента, съкращаването на парламента ще донесе редица ползи на страната – депутатите ще приемат решенията много по-бързо, разходите за поддръжка на държавния апарат ще спаднат съществено, както и корупционните рискове.

В момента румънския парламент се състои от Камара на депутатите (334 места) и Сенат (137 места). И двете камари утвърждават местинте закони, като при спорни случаи приоритет имат решенията на Сената.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.