Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изтощителен крос прати Никола Саркози в болница
Николай Атанасов - 27 Юли 2009
Френският президент получи вазовагален синкоп и се срина на земята след 45-минутно бягане в неделя
Саркози по време на крос в Сентрал Парк, Ню Йорк на 17 юли.
Саркози по време на крос в Сентрал Парк, Ню Йорк на 17 юли.

Болницата "Вал дьо Грас".

Президентът на Франция Никола Саркози бе откаран по спешност в болница, след като получи световъртеж и се срина на земята по време на традиционния си неделен крос, предава France Presse, цитирайки информация на президентската канцелария в Елисейския дворец.  

Френският държавен глава получил кризата по време на бягане в района на лятната си извънградска резиденция край Версай, след което бил транспортиран с хеликоптер до военната болница “Вал дьо Грас” (Val de Grace) в Париж.

В лечебното заведение Саркози бе подложен на пълни медицински изследвания. По думите на началника на президентската канцелария Клод Геан (Claude Gueant) уточни, че Саркози вече е добре и разговаря нормално с лекарите, уточнява BBC News.

“Той е добре. Гладен е. Оплаква се. Всичко е наред. Карла ни увери веднага... че става въпрос за временен проблем. Сега президентът ще трябва да се грижи малко повече за себе си, да работи по-малко и да яде малко повече”, обяви законодателят от управляващата партия “Съюз за народно развитие” (UMP) и сподвижник на Саркози, Патрик Болкани (Patrick Balkany) в интервю за RTL radio, след разговор с Геан и първата дама Карла Бруни-Саркози. Той хвърли вината за инцидента върху скорошните упорити опити на президента да отслабне. “Напоследък президентът изглеждаше прекалено изтънял – приличаше повече на велосипедист от “Тур дьо Франс”, отколкото на държавен глава”, заяви Болкани. 

54-годишният Саркози остана в болницата и през нощта за “рутинни тестове”, но се очаква да бъде изписан днес. В изявление късно снощи, канцеларията му обяви, че “всички клинични и допълнителни изследвания за проверка на неврологичните функции, в т. ч. кръвната картина, електроенцефалограмата (EEG) за измерване на електрическата активност на мозъка и ядрено-магнитния резонанс (MRI), са били в нормата”. Канцеларията обеща да оповести последните данни за състоянието на Саркози по-късно днес. 

Представителите на Елисейския дворец уточниха, че кризата станала след 45-минутно “интензивно физическо натоварване”, но отрекоха слуховете, че Саркози е изгубил съзнание. Той просто изгубил равновесие и паднал на земята, след което получил незабовна помощ от личния си лекар.

AFP уточнява, че Саркози е имал проблеми с функционирането на блуждаещия си нерв (vagal nerve). Той получил вазовагален синкоп (vasovagal syncope), който води срив на сърдечния ритъм и кръвното налягане и може да доведе до загуба на съзнанието, особено при обезводняване. Блуждаещият нерв е основен нерв, преминаващ от коремната област до мозъка, който контролира множество функции на организма, в т. ч. сърдечния ритъм.

Френският президент е известен с привързаността си към спортния начин на живот, като редовно бяга или кара колело с охраната си.

По-рано този месец Елисейския дворец обяви, че последният редовен контролен преглед на президента, извършен на 3 юли, е показал нормални резултати при всички сърдечносъдови и кръвни изследвания.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.