Факти, Анализи, Коментари
   18 Септември 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

След четвърто денонощие безредици, национална стачка парализира Гърция
Николай Атанасов - 10 Декември 2008
До сблъсъци се стигна край гробището, където погребаха Александрос Григоропулос, парламента в Атина и още 10 града
Погребението на Александрос Григоропулос в Неа Смирни.
Погребението на Александрос Григоропулос в Неа Смирни.

Сблъсъците с полицията избухнаха на метри от гробището в Неа Смирни.

Протестът пред гръцкия парламент.

Сблъсъците в района на Атинската Политехника.

Вчера и през нощта в Гърция бяха арестувани 108 участници в безредиците и погромите срещу магазини и обществени сгради в множество градове в страната, съобщава France Presse. През четвъртото денонощие на сблъсъци с полицията са били хоспитализирани 29 души, повечето от които с натравяния със сълзотворен газ, използван основно от органите на реда за разпръскването на участниците в безредиците.

В очакване на балистичната експертиза от съботната стрелба в атинския квартал Ексархия, при която полицейски изстрел уби 15-годишния Александрос Григоропулос и стана повод за масовите протести и вълнения, около 6000 души изпратиха момчето по последния му път в южното атинско предградие Неа Смирни (Nea Smyrni). Веднага след погребението се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи младежи буквално на няколко крачки от гробището. След неколкочасова конфронтация полицията успя да разпръсне множеството с изстрели във въздуха.

Около 10 000 други демонстранти се събраха да протестират срещу полицейското насилие пред парламента в Атина, което прерастна в бдение със свещи. Част от младежите влязоха всблъсък с охраняващите зданието полицаи след отправените възгласи за подпалването на законодателното събрание.

Около полунощ част от протестиращите се барикадира в Атинската Политехника за трета поредна нощ, откъдето продължи да обстрелва с коктейли “Молотов” и камъни полицията, която отговори с нови вълни от сълзотворен газ. Последните сблъсъци между спецчастите за борба с безредиците и около 100 радикални младежи в Политехниката и Правния институт утихнаха едва около 3,00 ч. тази сутрин.

В Солун последните сблъсъци между младежите, окупирали Философския факултет на Университета “Аристотелио” и полицията продължиха до 2,00 ч. тази сутрин.

В западния пристанищен град Патра около 500 младежи обсадиха централния полицейски участък в продължение на часове, след което около 100 от тях се оттеглиха в сградата на местния университет.

Гръцката осведомителна агенция ANA съобщава за сблъсъци и в Коринт, Янина, Александруполис, Лариса и на егейските о-ви Митилени и Родос, в рамките на нарастващия обществен натиск за оставката на дясното правителство на Костас Караманлис.

За последното денонощие само в Атина са били подпалени 49 офисни и 3 министерски здания, 47 магазина, 14 банки и 20 автомобила, посочват аварийните служби. В интервю за частната телевизия MEGA, кметът на Атина Никитас Какламанис (Nikitas Kaklamanis) обяви, че от началото на безредиците, жертва на погром в столицата са станали над 370 магазина. 

Снощните протести тази сутрин преминаха в общонационална 24-часова стачка срещу пенсионните реформи и икономическата политика на правителството. Протестът ще парализира въздушния, морския и градския транспорт, средствата за масова информация и банките. Организаторите на протеста отхвърлиха призива на властите да отложат стачката във връзка с безредиците и вместо планираното по-рано масово шествие по опустошените от сблъсъците улици на столицата, ще организират протестна демонстрация пред парламента от 11,00 ч. днес, съобщава BBC News.

Работниците от двата най-големи гръцки синдиката Greek General Confederation of Workers (GSEE) и Civil Servants Supreme Administrative Council (ADEDY), настояват за увеличение на социалните разходи, по-високи заплати и пенсии. Профсъюзите, организиращи стачката, защитават интересите на 2,5 млн. души или около половината от трудещите се в Гърция. 

Днес редица полети отмениха гръцките авиокомпании Olympic и Aegean Airlines, фериботните линии между континенталната част на страната и островите няма да работят, подобно на голяма част от жп-транспорта и градския транспорт в редица градове и столицата Атина. Към протеста се присъединиха учителите, журналистите, банковите служители и работниците от публичния сектор.

В телевизионно обръщение вчера, премиерът Костас Караманлис определи участниците в широко разпространените масови безредици като “врагове на демокрацията”. “Правителството ще отвърне на погромите с отговорност, самообладание и решителност, които са необходими, когато на преден план се издига защитата на човешкия живот, безопасността на гражданите и легитимността на властите”, отговори Караманлис на призивите на лидера на основната опозиционна Социалистическа партия PASOK Георгиос Папандреу правителството да подаде оставка и да бъде определена дата за предсрочни парламентарни избори. Караманлис подчерта, че “проблемите и борбата на работниците и несправедливата смърт на един младеж не трябва да се бъркат с масовите актове на вандализъм”.

“Правителството загуби общественото доверие. Единственото нещо, което може да даде на страната е да си отиде... за да потърси обществената присъда, така че хората да дадат решението на проблема”, заяви по-рано лидерът на PASOK Папандреу, цитиран от CNN. “Страната няма власти, които могат да защитят гражданите си, техните права и тяхната сигурност. Казах на г-н Караманлис, че нашето общество, нашите граждани са жертва на многообразие от кризи: икономическа криза, социална криза, институционална криза и криза на ценностите. А правителството не може да се справи с тези кризи; то просто загуби доверието на гръцкия народ”, завърши коментара си водачът на социалистите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.