Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
КНДР къса последните връзки с Южна Корея
Николай Атанасов - 24 Ноември 2008
От 1 декември ще бъдат закрити жп-връзките, открити едва през май 2007, а повечето южнокорейци ще бъдат изгонени

Икономическата зона в Кесон.

Днес властите в Пхенян обявиха, че ще прекъснат железопътните връзки с Южна Корея от 1 декември 2008 г., съобщава CNN. от същата дата КНДР ще затвори напълно границата си с Южна Корея.

Това е официалният отговор на севернокорейското правителство на последното изявление на президента на Южна Корея Ли Мюн Бак (Lee Myung-Bak) по време на посещението му в САЩ, че крайната цел на Сеул е обединението на двете Кореи под егидата на ново, демократично правителство.

Железопътните съобщения между двете държави през широката 3,2 км. демилитаризирана зона, прокарана в края на Корейската война (1950-1953 г.), бяха възобновени едва през май 2007 г., като символ за затоплянето на отношенията между двете враждуващи столици.  

Заедно със затварянето на железопътните линии, Северна Корея ще проведе и “избирателна екстрадиция” на южнокорейските граждани на нейна територия, като се имат предвид преди всичко 1500-те южнокорейски специалисти и мениджъри, работещи в двустранната икономическа зона в севернокорейския град Кесон, където в 83 промишлени предприятия с южнокорейски капитали, работят над 32 000 севернокорейци. Затворен за южнокорейци ще е и туристическия център в планината Кумганг, който бе вторият проект за сътрудничество между двете държави. 

На 22 ноември в Пекин говорителят на севернокорейската Комисия за мирно обединение на Родината, обяви че КНДР не смята да обсъжда повече със Сеул двустранните отношения и въпроса за евентуалното обединение, като само ще предприема решителни ответни действия срещу “агресивната политика” на Южна Корея, посочва китайският официоз People`s Daily.

Според севернокорейският представител, изявлението на Ли Мюн Бак е “поредното престъпно и антинационално действие, насочено срещу обединението”. “Тяхната крайна цел (на южнокорейските власти) е да разпалят война и да търсят обединение посредством въоръжено нахлуване”, посочи той.

Отношенията между Севера и Юга на Корея се влошиха съществено след идването на власт на консервативния южнокорейски президент, който постави като основна своя задача преразглеждането на либералната политика на Сеул по отношение на режима на Ким Чен Ир в Пхенян.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.