Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ФБР осуети заговор за убийството на Барак Обама в Денвър
Николай Атанасов - 26 Август 2008
Той трябвало за бъде застрелян със снайпер при произнасянето на първата си реч като официален кандидат на демократите

Барак Обама с избрания от него за вицепрезидент сенатор-демократ от Делауер, Джоузеф Байдън.

Тарин Гартрел.

Нейтън Джонсън.

В Денвър, щата Колорадо, където на 25 август започна Предизборния конгрес на Демократическата партия за излъчването на единния кандидат-президент на САЩ, бяха арестувани 4 души, които според предварителните данни на полицията в Аврора, Колорадо са подготвяли покушение срещу демократическия кандидат-президент Барак Обама, съобщава CBS News.

В разследването на предполагаемия заговор са се включили агенти на ФБР, които трябва да оценят доколко реална е била опасността за живота на чернокожия политик. С оглед на нормалното протичане на предизборния конгрес и продължаващото рлазследване, информацията по случая е оскъдна и властите призовават да не правят прибързани изводи. Националният конгрес на демократите ще продължи 4 дни, а самият Обама се очаква да пристигне на мероприятието може би още днес местно време.

Според сведенията на полицията, заговорниците планирали да застрелят Обама със снайпер по време на първата му реч след официалното му издигане като кандидат-президент на демократите пред многохилядното множество на стадиона INVESCO Field at Mile High в Денвър на 28 август.

Един от арестуваните вече е направил пълни самопризнания за готвеното убийство, а поне един от заподозрените заговорници е свързан с бяло расистко движение.

Първи от атентаторите е задържан 28-годишният Тарин Гартрел (Tharin Gartrell). Това станало още в неделя в третия по големина град в Колорадо, Аврора, разположен в околностите на Денвър. В пикапа на Гартрел бил открит арсенала и всички подръчни средства за убийството – 2 снайперни пушки, едната от които била обявена по-рано за открадната в Канзас, дрехи за маскировка, радиостанции, перуки, бронирана жилетка, шофьорски удостоверения на различни имена, бинокъл и 44 грама метамфетамин. 

Впоследствие в хотела Cherry Creek в предградието Глендейл бил арестуван и обявения за издирване във връзка с други престъпления 33-годишен Шон Робърт Адолф (Shawn Robert Adolph),който опитал да избяга от агентите, скачайки от 6-ия етаж на хотелската си стая. Адолф, който има татуирана нацистка свастика, говореща за връзките му с расистка организация, е настанен под охрана в болница със счупен глезен, като са повдигнати редица странични обвинения, в т. ч. и за притежание на наркотици и му е определена гаранция в размер на $ 1 млн. 

Именно третият арестуван съучастник, 32-годишният Нейтън Джонсън (Nathan Johnson), е признал, че групата “планирала да убие Барак Обама по време на речта след издигането му за кандидат-президент”. Заедно с Джонсън, в хотелската му стая е задържана и приятелката му, Наташа Громек (Natasha Gromek), като и на двамата са предявени обвинения във връзка с наркотици.

Към разследването са се включили американската Сикрет Сървис, чийто агенти охраняват американският президент, вицепрезидента, семействата им, кандидат-президентите и останалите първи лица в администрацията на САЩ, ФБР, Федералното бюро за алкохола, тютюна, оръжията и експлозивите (ATF) и други спецслужби, посочва Associeted Press. Федералният прокурор Трой Ейд (Troy Eid) обаче побърза да успокои местната общественост и средствата за масова информация, че в момента няма реална заплаха за живота на Барак Обама, сигурността на останалите делегати на Демократическия конгрес, както и за населението на Колорадо.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.