Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия и Китай решиха 44-годишен териториален спор
Николай Атанасов - 21 Юли 2008
Проблемът бе приключен с връщането на Китай на 2 острова на река Амур – Табаров и част от Големия Усурийски о-в

Днес, в рамките на работната визита на руския външен министър Сергей Лавров в Пекин, той и първият дипломат на Китай Ян Цзечи подписаха окончателния допълнителен протокол-описание на далекоизточната руско-китайска граница в зоната на островната територия на река Амур, приключвайки по този начин над 40-годишните си териториални спорове повъпроса, съобщава “Интерфакс”.

Протоколът приключи юридическото закрепване на демаркационната линия между двете държави, което според руското Външно министерство ще допринесе за развититето на добросъседските отношения между Китай и Русия и преди всичко многостранното сътрудничество в пограничните райони на двете държави.

Споразумението между Москва и Пекин, подписано още през 2004 г. и ратифицирано от руската Държавна дума на 20 май 2005 г. и от Съвета на Руската Федерация на 25 май с. г., предвижда “доброволното” предаване от Русия на Китай на остров Табаров и част от Големия Усурийски остров на р. Амур.

Проблемът със спорните о-ви Табаров и Голям Усурийски се заражда през 1964 г., когато разработеното проектоспоразумение за границата така и не е подписано. Територията на двата острова се смята за спорна от 1991 г. насам, като през десетилетията, близо 4-километровата граница между Китай и Русия в района остава недемаркирана, което създава определено напрежение в отношенията между Москва и Пекин.

През 1991 г. последният съветски президент Михаил Горбачев подписва договор, съгласно който границата минава по фарватера на р. Амур. Съветската и китайската страна ежегодно провеждат хидротехнически работи – увеличаване дълбочината на реката, укрепване на брега и строителство на диги и хидротехнически съоръжения в ущърб една на друга. В постсъветската епоха Русия прекратява строителните работи, но Китай вдига още около 300 км. диги, за да отклони Амур в желаната от Пекин посока.

С новият документ спорните участъци с площ около 375 кв. км. се поделят приблизително поравно. На територията на островите животни с ценна козина, чифтокопитни животни, множество планински и водоплаващи птици. В околностите на островите постоянно се срещат повече видове риба, отколкото по цялото поречие на река Волга. Споразумението предвижда пограничните въпроси в зоната да се решават “в съответствие с принципите за взаимно разбиране и отстъпки, последователност, балансираност и равноправието на страните”.

Остров Табаров вече ще носи китайското си име Инлундао – Острова на Сребърния дракон, а Големият Усурийски о-в наред с руското си название, което ще продължи да носи оставащата в руски ръце източна част откъм град Хабаровск, ще носи и китайското си название Хейсяцзидао – Острова на Черната мечка в китайската си, западна част. 

Руски експерти уточняват, че островите са формирани в резултат от манипулациите на Китай при промяната на руслото на Амур, поради което отстъпките към Пекин не са свързани с реални териториални загуби за Русия.

Заедно с това те изразяват опасения, че връщането на островите на Амур на Китай, може да бъде използвано като прецедент и от други съседни държави, които могат да предприемат агресивно-настъпателна политика за откъсване на руски територии, па макар и на договорна основа. Коментарите визират преди всичко уско-японските териториални спорове за четирите Южнокурилски о-ви, които според оповестената наскоро нова териториална доктрина на Токио, ще бъдат смятани за японска територия след 2012 г.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.