Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
8-годишна анулира брака си в съд в Йемен заради побои и изнасилвания
Николай Атанасов - 16 Април 2008
В началото на годината, Нуджуд Али била дадена насила от баща й на 30-годишен мъж

Защитата смята, че единственото спасение за Нуджуд и 6-годишната й сестра е в чужбина.

30-годишният съпруг на момичето.

8-годишната Нуджуд Али (Nujood Ali) от йеменската столица Сана сама потърсила в съда спасение от принудителния си брак с 30-годишен мъж, който редовно я бие и изнасилва, съобщава местният ежедневник Yemen Times. Нуджуд се обърнала към Западния съд в Сана на 2 април, посочвайки че съпругът й я подлага на постоянен психически и сексуален тормоз от 2 месеца. Освен срещу мъжа си, тя подала иск и срещу баща си, който я омъжил насила.

Делото на момичето не е първият подобен случай в Йемен, но за пръв път невръстната потърпевша сама се обърнала към съда с искане за развод. Въпрекиче според закона Нуджуд няма право да подава съдебен иск, тъй като е непълнолетна, съдията Мохамед Ал Кадхи (Muhammed Al-Qadhi) проявил съчувствие и разбиране към нея и издал заповед за ареста, както на съпруга, така и на баща й. По-късно обаче последният бил освободен по здравословни причини. 

“Моят баща ме биеше и ми казваше, че съм длъжна да се омъжа за този човек, защото иначе ще ме изнасилят и никой закон или шейх в тази страна няма да ми помогне. Отказах, но нямаше какво да сторя срещу брака. Умолявах майка ми, баща ми и леля ми да ми помогнат да се разведа, но те ми казаха: “Нищо не можем да направим. Ако искаш, иди сама в съда”. Така и направих”, разказва момичето.

“Мъжът ми правеше лоши неща с мен. Опитвах се да избягам от него от стая в стая, но накрая той ме хващаше, биеше и пак правеше, това което иска. Когато исках да изляза да си играя на двора, той му удряше и ме принуждаваше да отида с него в спалнята. Това продължи 2 месеца”, описва “семейното” си ежедневие Нуджуд.

С решение на съда, бракът на Нуджуд е анулиран, тъй като момичето не е достигнало пубертета. Въпреки това обаче, семейството й е задължено да изплати на съпруга й – Фаез Али Тамер (Faez Ali Thamer) компенсация в размер на $ 250, съобщава Reuters. Тъй като Нуджуд е от бедно и разбито семейство, един от присъстващите на делото изявил желание само да плати наложеното обезщетение. Съдът решил да анулира брака, вместо да постанови развод, за да не може Тамер да потърси възстановяването на съпружеските си права.

В момента Нуджуд е под попечителството на чичо си, като впоследствие ще бъде настанена в център за закрила. Чичото разказва, че след като баща й изгубил работата си като шофьор на камион за смет, той пропаднал и започнал да развива психични отклонения.

Съпругът Фаез Али остава в затвора, но не смята, че е извършил нещо нередно и отказва да се разведе с Нуджуд. “Няма да й дам развод и е мое право да я задържа при мен. Няма нужда да спя с нея, достатъчно ми е да върши домакинската работа. Никаква сила не може да ме спре. Не е въпроса, дали я обичам, аз не я обичам, въпроса е да поставя на място и нея, и чимо й, които си мислят, че могат да ме бутнат в затвора, както и на съдията, който няма никакво право да ме държи зад решетките. Как е посмяла да подаде жалба срещу мен?”, завършва заплашителния си коментар Тамер.

Адвокатът Шата Мохамед Насер (Shatha Mohammed Nasser), която защитавала интересите на Нуджуд в съда, посочва, че според местните закони, момичетата или момчетата не могат да всктъпват в брак, преди да навършат 15 години. Според внесена през 1998 г. поправка, родителите могат да уреждат детските бракове още преди тази възраст, но интимна връзка между съпрузите може да има едва след 15.

“Опасявам се, че съпругът ще избегне всякакво наказание, тъй като според йеменските обичаи и закони, той не е извършил нищо лошо. Дори и да има закон, уреждащ тези отношения, никой не го спазва”, коментира защитничката Насер. Тя допълва, че Нуджуд има 6-годишна сестра, която е заплашена от същата, ако не и от по-лоша съдба. Адвокатката се надява, че ще се намери начин двете деца да бъдат изведени в чужбина, където да им бъде осигурена сигурна и позитивна среда, където да израстнат нормално.

Въпреки скандалният случай, парламентът в Йемен отказа да разгледа проектозакон за забраната на брака на момчета и момичета под 18 години, разработен от 61 парламентаристи и Националният комитет на жените (Women’s National Committee; WNC). Юридическата комисия на парламента обаче решила, че няма правни основания за прокарването на подобен закон, базирайки се на местните разбирания за Исляма.

Проучване на местния Център за иследвания на жените и развитието (Woman and Development Study Center), проведено през 2006 г. по поръчка на UNICEF сред 1495 семейни двойки от 3 поколения с голяма възрастова разлика, показало, че за няколко десетилетия, средната възраст за встъпването в брак все пак се е увеличила от 10,24 до 14,70 години за момичетата и от 20,97 до 21,54 години за мъжете. Средната възраст варирала в зависимост от географските райони, като например в регионите на Ходейда (Hodeidah) и Хардамоут (Hadramout) момичетата са омъжвани средно на 8-годишна възраст, а в Мукала (Mukalla) – на 10 години.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Diana_Todorova
05 Nov, 2008 | 03:12

A mery_mg - ti chela li si korana? Mersi na Manipulacia - dobre nasochvate vseki da si gleda v durjavata, zashtoto i ni e ne sme po-nazad ot tova koeto stava v Yemen!!! Aaaa n i k - ami napishete se koi ste, zashto vse anonimki, imaite smelostta da se izrazite s imenata si i izobshto s cialat si sushtnost!!! I Ruslana - nikoi ne opredelia tova kade da se rajda, ami ako se biahte rodili tochno v Yemen togava kakvo shtiahte da pravite???? Az jiveia v tazi durjava veche 10 godini, s moite izvinenia, no za 10 godini za purvi put cheta takova neshto, prosto si niamate na ideia che jivota v tazi durjava izobshto ne e takuv kakuvto si mislite ot tazi statia. V bg novinite vseki den ima tolkova po-tragichni sluchai, che chovek ot Yemen bi si kazal : Gospodi dobre che ne sum se rodil v tazi durjava - tam vseki den se ubivat, iznasilvat malki deca po domovete, prebivat si turistite do smurt, silnite i bogatite pregazvat horata po ulicite s markovite si koli, zad gurba na vsiako uchilishte ima sprincovki ot droga, po malko ostanalite parkove v gradovete ima naturkaliani narkomani, prostituciata e na edno ot nai-dobrite niva i se ceni zad granicata im, horata sa stignali do proseshka toiaga i kradat ot debitnite karti na amerikancite, a niakoi dori prenasqt parite na bankite v BG. Eeeee, moje da sporim mnogo pri vsichko tova, nali taka ?

mery_mg
24 Apr, 2008 | 21:24

i az sam mohamedanka.tova oba4e go ima samo pri arabite.te may 4etat drug Koran.silno se vazmu6tavam ot kakvoto i da e posegatelstvo varhu dete.

Ru
21 Apr, 2008 | 12:46

Браво на сайта, увеличи посещенията си :)))

Манипулация
21 Apr, 2008 | 07:22

Пророка Мухаммед взима своята съпруга Аише когато е дете, но не пристъпва към полово сношение с нея освен след като момичето навършва пълнолетие, което в Исляма най-често се случва с половата зрялост, това е факт.

А до колко България може да бъде нормална страна, силно се съмнявам, явно не се интересувате много от това което се случва в страната ни. Не отдавна по медиите се въртяха клипове и всякакви други материали за насилието по домовете за деца в не равнопоставено положение, а и извън домовете това не е рядкост, вземете прочетете поне един вестник и ще видите за какво става въпрос.

Изнасилването на малолетни при нас също е доста често срещан факт, ако в арабския свят това е събитие при нас е с тенденцията да стане нещо нормално, но за разлика от арабския свят тука нямаме никакво правосъдие, тук човек може да убива, краде, изнасилва, разпространява дрога и всичко останало и да си се отърве само с условна присъда, за какво говорим тогава!!!

Ако според евреина (които си мразят мюсюлманите по рождение) Соломон Паси арабите живеят в средновековието, то ние българите все още не можем да прескочим първобитността!

n
17 Apr, 2008 | 17:03

Където и да отиде това дете и сестричката и, след преживяното надали ще имат нормално детство. Едната на 8 и два месеца редовно е насилвана, а другата на 6 години и я чака същото... Е, нямам думи


к
16 Apr, 2008 | 18:57

Когато бившият министър на МВнР Соломон Паси каза, че мюсюлманите живеят в Средновековието по техния си календар, мнозина възразиха. Човекът си е прав. Но дори и в Средните векове в Европа не е имало чак такива гадости - институционализиран брак с детенце (изключвам морганическите бракове, но това е ,,друга бира"). Обаче едната му жена на Мохамед е била точно дете. И ислямът приема това като норма. Хайде хвалете ми го сега. За другите гадости да не говорим.

Ruslana
16 Apr, 2008 | 10:41

Боже, толкова съм щастлива задето съм се родила в нормална, цивилизована страна.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.