Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Холандия се извини за антиислямски филм на местните националисти, поместен в Интернет
Николай Атанасов - 28 Март 2008
17-минутният документален филм “Фитна” редува кадри с четене на Корана с тези от атентатите в САЩ през 2001 и Мадрид
Ян Петер Балкененде.
Ян Петер Балкененде.

Геерт Вилдерс.

Протестът срещу филма в Амстердам.

Премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде (Jan Peter Balkenende) изрази публично съжалението си във връзка с появата в Интернет на антиислямския документален филм “Фитна” на скандално известният холандски политик-националист и лидер на Партията на Свободата, Геерт Вилдерс (Geert Wilders). Въпреки предприетите от местните и американските власти мерки, вчера 17-минутният филм, чието име е арабски термин от Корана, който често се превежда като “борба”, вчера се появи в глобалната Мрежа.

“Филмът показва сцени на насилие и насажда, че ислямът и коранът са виновни за тях. Правителството осъжда подобна интерпретация и нейните автори. Филмът приравнява Исляма към насилието, а ние отхвърляме подобна гледна точка. Мнозинството мюсюлмани са мирни жители, които отхвърлят екстремизма и насилието. Всъщност жертви на екстремистите често стават самите мюсюлмани. Затова ние изказваме съжалението си, че господин Вилдерс успя да разпространи този филм”, заяви холандският премиер след извънредното правителствено заседание, посветено на скандала и очакваната след него бурна негативна реакция в ислямския свят, посочва агенция Thomson Financial.

Балкененде допълни, че разбира чувствата, които лентата буди в мюсюлманската общност, но изрази надзеждата си за сдържана реакция от страна на ислямските организации в Холандия. “Мюсюлмани, християни и представителите на други вероизповедания могат лесно да живят в мир заедно. Проблемът не е в религията, а в неправилното й използване за разпалването на ненавист и нетърпимост. Ето защо ние още въднъж призоваваме към уважение на чуждите убеждения”, подчерта премиерът.

Както уточнява холандската осведомителна агенция ANP, юристът Елс Лукас от град Лелистад вече е подала жалба в полицията срещу филма на Геерт Вилдерс, който се обвинява в нарушаване на закона, посредством пряката съпоставка между увеличаването на броя на мюсюлманите в страната и ръста на насилието в обществото. Според нея, “Фитна” подстрекава към дискриминация и насилие.

Документалният филм на Вилдерс се появи вчера на сайта Live Leak, уточнява Bloomberg. В него кадри с четенето на Корана се редуват с картини от атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. и взривовете в Мадрид през 2004 г.

Още преди онлайн-премиерата си филмът предизвика негодуванието на мюсюлманите в Холандия, както и на властите в Иран, Египет и Пакистан. На 22 март над 5 000 души в Амстердам излязоха на протестна демонстрация срещу действията на Вилдерс и очакващата се поява на “Фитна”.

Всички холандски телевизии отказаха да излъчат филма, а американският провайдър Network Solutions закри сайта, на който първоначално трябваше да бъде поместена творбата на Вилдерс.

“Ислямът и Коранът представляват заплаха за свободата в Холандия в дългосрочна преспектива и аз просто искам да ви предупредя за това”, заяви пред журналисти самият политик, който посочи, че не смята филма си за провоказция.

Вилдерс провежда кампания срещу мюсюлманските имигранти в Холандия от 2004 г., когато беше основана неговата партия на Свободата, чийто основен лозунг бе призивът за спиране на ислямизацията на страната. Припомняме, че на 2 ноември 2004 г. холандският режисьор Тео Ван Гог, заснел филма “Подчинение” (Submission), третиращ лошото отношение към жените в ислямския свят, бе убит от 26-годишен ислямски религиозен фанатик от марокански произход посред бял ден в Амстердам. Впоследствие Мохамед Буйери бе осъден на доживотен затвор.

Дали и доколко краен е "Фитна", можете да прецените сами, като го гледате тук.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
01 Apr, 2008 | 08:07

nqma kak da znaem vsi4ko v detayli,zatuy:"po plodovete im shte gi poznaete"...i muslimani,i yudei,i hristiani. Skoro Solomon Pasi predlozhil rabotni mesta na vietnamci/budisti?/...v Bulgaria,shtoto bulgarite izbegaha, a evreite se nuzhdaqt ot evtina rabotna pasmina,koqto izcqlo da zali4i bulgarskiq element

Владислав
31 Mar, 2008 | 17:12

Въпросът е не само кой прави филма, изгоден ли е той на някого и на кого точно, полезен ли е за нас или не... На тези въпроси има различни отговори, при това доста противоречиви. Но освен това и преди всичко, извънредно важно според мен е:
В КРАЙНА СМЕТКА, ВЯРНО ЛИ Е ВСИЧКО ТОВА, ИЛИ НЕ Е? ТОВА ЛИ Е ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ИСЛЯМА? ТОВА ЛИ ГЛАСЯТ ЦИТИРАНИТЕ ТЕКСТОВЕ? ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ЗА ИСЛЯМА ЛИ СА ПОКАЗАНИТЕ ВЪВ ФИЛМА САТАНИЗИРАНИ МРАКОБЕСНИЦИ?
Каква е истинската същност на исляма? Какъв е истинският ислям - като учение, дух, практически живот? Вярна, адекватна ли е представата ни за него? Възможно ли е ислямът да има повече от една "версия"? Ако е така, то коя точно от тези версии е тази, която си мислим, че познаваме и коя е истинската, оригиналната?
Кой е истинският създател на исляма и какви са били неговите цели? Какви са целите на сегашните му водачи? Какви са плодовете му? Какво причинява той на обществото като цяло и на хората поотделно? Какво представлява като личност един истински мюсюлманин?
Не е лошо да имаме ясен и точен отговор на тези въпроси. Впрочем, рано или късно ще ни се наложи да си отговорим. По-добре това да е по-скоро - за наше собствено добро.
Тогава хитроумните политически мъдрувания и интриги (кой какво правел и защо), ще са ни по-прозрачни. Само когато добре познаваш един проблем може да имаш правилно становище по него. Тогава ще са ни ясни и позициите на тези, които очевидно се чувстват засегнати (или "засегнати").


vulgar
29 Mar, 2008 | 08:22

Blagodarq ti,4e! Kak stanaha tolkova moshtni tiq 4ifuti be,bratko?Mangizi,mangizi...ey tova e-Boga ili mamona.Edin mi kaza:"Znaq,4e ima nqkakva sila,no ne znaq dobra li e ili losha" Zatuy neka pomnim,4e satanata mozhe da ubie tqloto,a BOG-i tqloto i dushata...neka pomolim Bog za dushata si!!!

Che Guevara
29 Mar, 2008 | 02:21

Съжалявам, но не съм склонен да приема на доверие този филм, освен като нещо изгодно на евреите.
КОМУ Е ИЗГОДНО ПОЯВЯВАНЕТО МУ В ТОЗИ ВИД И В ТОЗИ МОМЕНТ???
Да започнем с това кой дава подслон на този материал?
Както всяка качествена дезинформация тук имаме смесица от истина и лъжа
Някой да е чувал, че пилота на самолета, дето се разбива в небостръргача, на следващия ден е провел дълъг телефонен разговор с баща си в Египет???
Да вярно е, че някои са се хвърляли от етажите за да се спасят от огъня, но...
Някой да е чел колко е броя на работещите в кулите служители --- 40 000 човека.
Някой да знае колко от служителите са от еврейски произход --- малко повече от половината.
Някой да каже колко е малко повече от половината на 40 000 --- да приемем 25 000.
Някой да каже как така между загиналите в кулите няма НИТО ЕДИН от еврейски произход.
Вярно е, че броят на населението изповядащо мюсюлманска религия е нараснал, но това е резултат от дългогодишната колониална политика и практика на Холандия.
Чудя се защо не е засегнат и расовия състав на холандската популация - сигурно защото не е нужно, доколкото проблемът е исляма...
Някой да се е запитвал кои са повече в Холандия - джамиите или синагогите, при положение, че страната е едно от най-старите и сигурни леговища на евреите.
КОМУ Е ИЗГОДНО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО И НАСЪСКВАНЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО И ИСЛЯМА?
СПОРЕД МЕН - ИЗГОДНО Е ЗА НЯКОЯ ТРЕТА СТРАНА В ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО.
И като за капак на всичко са показани кадри от екзекуцията на любимите на евреите хомосексуалисти.
ВЯРНО Е ЧЕ РЕЛИГИОЗНОТО ПРОТИВОБОРСТВО Е СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ НЕ САМО ЗА ЕВРОПА,
НО С КАКВО ВЪПРОСНИЯ МАТЕРИАЛ СПОМАГА ЗА НЕГОВОТО РАЗРЕШАВАНЕ?
С НИЩО!!!

ТАКА ПОСТАВЕНИ ПРОТИВОРЕЧИЯТА ВОДЯТ ДО ТЯХНОТО ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ
(КОЕТО Е В ИНТЕРЕС НА ЦИОНИЗМА)

ПРЕТЕНЦИЯТА НА МАТЕРИАЛА, ЧЕ САМО ПОСТАВЯ НА ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА РЕЛИГИОЗНИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ Е ЗАМЕНЕНА ОТ ПРЯКО ПОДКЛАЖДАНЕ НА ОГЪНЯ, КОЕТО Е В ОСНОВАТА НА ФИЛМЧЕТО.

Моето мнение е, че въпросният холандски депутат е бил използван в активно мероприятие на евреите.
Що се отнася до цитатчетата от Корана - в Талмуда нещата са далеч по-злобни и човеконенавистни!!!
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.