Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спряха японска АЕЦ заради неконтролируема верижна реакция
Николай Атанасов - 15 Март 2007
Изключително опасният процес в АЕЦ Шика продължил четвърт час и бил укрит от ръководството

Японските власти разпоредиха спешното спиране за пълен технически преглед на 1-ви реактор в АЕЦ Шика (Shika) в централната японска префектура Ишикава, заради протекла в него неконтролируема верижна реакция преди 8 години, която била укрита от ръководството, съобщава Bloomberg. Японският министър на икономиката Амари Акира (Amari Akira) разпореди на компанията-оператор на централата, Hokuriku Electric Power, да предостави подробен доклад за критичния инцидент, който станал през юни 1999 г. и продължил около 15 минути.  В АЕЦ Шика вече е изпратен група ядрени експерти за разследване на инцидента и оценяване на безопасността на спрения реактор.

Hokuriku Electric скрили информацията за отказ във функционирането на контролните пръти на реактора по време на спирането му за планова поддръжка. Контролните пръти-забавители се използват за преустановяване работата на реакторите, в т. ч. при нужда от аварийно спиране. “Това е много критичен проблем. Следствието ще реши дали става въпрос за нарушаване на закона за ядрена безопасност”, посочва ръководителят на Отдела за реагиране при ядрени инциденти (Nuclear Incident Response Office) към министерството, Томоя Ичимура (Tomoya Ichimura). Властите не изключват възможността за възбуждането на съдебно дело за укриването на изключително опасен инцидент, който може да предизвика ядрена катастрофа.

Както уточнява Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, предварителната проверка показала, че по време на инцидента на 18 юни 1999 г., по погрешка били извадени 3 от 89-те пръти-забавители, които контролират интезивността на разпад на радиоактивното гориво. Това довело до неконтролируема верижна реакция, която операторите на реактора не успели да спрат веднага. Критичният процес продължил 15 минути, като изтичане на радиация или облъчване на персонала не били установени.

В АЕЦ Шика работят 2 реактора, единият от които бе спрян аварийно през юли 2006 г. заради неизправност в турбината. В Япония функционират общо 54 ядрени реактора, като всички АЕЦ се стопанисват от частни енергийни компании.

През ноември м. г., Министерството на икономиката разпореди на най-големият ядрен оператор в страната Tokio Еlectric Power и на Tohoku Electric Power да извършат пълна инспекция на стопанисваните от тях реактори до 31 март 2007 г., във връзка с избухналия скандал за поредица от фалшификации на информацията за ядрени инциденти в централите. На 1 март Tokyo Electric призна за 6 нови случая за укриване на информация за аварийното спиране на реактори и проблеми със сигурността им, месец след като поднесе официалните си извинения за почти 200 подобни случая. На свой ред, на 12 март Tohoku Electric призна, че е укрила аварийното спиране на един от своите реактори преди 9 години.

През 2002 г. Tokyo Electric получи заповед за спирането на реакторите й заради фалшифицирането на документацията по сигурността им, което доведе до оставката на президента и председателя на борда на директорите на компанията. Местните наблюдатели обаче посочват, че произшествието в АЕЦ Шика е било много по-опасно от тези инциденти.

Hokuriku Electric, която снябдява с електроенергия 4 префектури, оперира само с 1-ви и 2-ри реактор в АЕЦ Шика, чиято мощност е 540 и 1 358 мегавата.

Най-сериозният документиран инцидент, свързан с неконтролируема верижна реакция и последвалото я “прегаряне” на сърцевината на реактора, датира от 28 март 1979 г., когато в АЕЦ Тримайл Айлънд (Three Mile Island) в САЩ загива 1 човек, а близо 100 други са облъчени. В резултат на инцидента в САЩ бе въведен мораториум върху строителството на нови ядрени мощности, който продължи няколко десетилетия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

NikMan
15 Mar, 2007 | 17:47

Aкo e била неконтролируема верижната реакция, няма да я спрът, реакцията е била контролируема.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.