Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Луда овца" мори животните в Румъния
1 Ноември 2018
600 овце ще бъдат умъртвени, за да се спре разпространението на заразата
Нова болест мори животни в Румъния, като този път са засегнати овцете, съобщава КРОС, цитирайки Зиаре. "Скрейпи" или "болест на лудата овца" е открита в пет селища в окръг Сибиу в Централна Румъния, а 600 овце ще бъдат умъртвени, за да се спре разпространението на заразата.

Йоан Боариу - овчар, който е загубил вече 92 животни заради болестта, заяви пред телевизия Про ТеВе, че от 30 години не се е случвало да остане без животни. Друг овчар - Думитру Дънку, каза, че ще трябва да отведе 180 млади овци в кланица в окръг Хунедоара. Ветеринарните лекари са му казали, че трябва да евтанизира животните, след като една от тях се е разболяла.

Други две хиляди овце от ферма в окръг Муреш (Северна Румъния) са засегнати от болестта, като в окръга е открито още едно огнище. Специалистите посочват, че няма лечение за болестта Скрейпи и в крайна сметка болните животни умират. Единственото решение е евтаназия на овцете, предава ДНЕСБГ.

Министърът на земеделието Петре Дая също заяви, че умъртвяването на болните животни е единственото решение.

Болестта "Скрейпи" не се предава на хората, но заразеното месо не трябва да се консумира.

Овчарите, които умъртвяват животните си, получават от кланиците 3-4 леи, а от държавата - по 250 леи (105 лв.) за всяко животно.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.