Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Няма огнище на африканска чума у нас
10 Септември 2018
Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов
Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са отрицателни, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.Той обаче препоръча на стопаните, които имат домашни прасета по най-бързия начин „да си ги усвоят”. Всички нерегистрирани домашен двор или стопанства с прасета, да бъдат регистрирани по най-бързия начин, призова Порожанов.

Земеделският министър направи инспекция на оградата, изградена по българо-румънската граница в района на ГКПП „Кайнарджа”. 133 км от оградата вече са изградени. Проблемът според Порожанов е, че от румънска страна се организират гонки на диви свине от ловци и това създава сериозни предпоставки за влизане на диви животни в България.

 „За нуждите да не преминават животните съм абсолютно категоричен, че от оградата има полза. Затова правим и обход, така че ако има някакво нарушаване, да се вземат по най-бързия начин мерки. Има все пак практика по гонки на диви прасета, ние сме я спряли при нас, особено в пограничните райони, но те създават предпоставки за напрежение сред самите животни и възможности те да бягат в най-различни посоки, включително и в нашата посока”, заяви Порожанов.

Огнище на африканска чума по свинете у нас няма, но предстои да се разбере как Румъния ще се справи с чумата, особено в най-голямото си стопанство в Браила, в което има 140 000 животни.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.