Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България на първо място в света по добив на лавандулово масло
15 Юли 2018
През последните години насажденията с етерично-маслената култура са достигнали 30 хиляди декара
България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като годишно произвежда близо 200 тона. През последните години насажденията с етерично-маслената култура са достигнали 30 хиляди декара, според данните на производители от чирпанското село Средно градище. Днес там се провежда традиционния годишен празник на лавандулата, съобщава КРОСС. 

Наред с маслодайната роза в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на Средногорието.

Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказва пред БНР един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище Веселин Димов.

"Между другото, Франция, която е втория по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната пормишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло."

Лавандулата е все по предпочитана за отглеждане в Чирпанския регион, а в село Средно градище се проведе и петото издание на Националния фестивал на лавандулата.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.