Факти, Анализи, Коментари
   15 Септември 2019
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Карантина в 6 общини заради болестта "син език"
18 Юли 2014
Характерното за това заболяване е, че не може да стане заразяване между животни

В три шуменски и три търговищки общини е обявена карантина заради болестта "син език". Това са общините Смядово, Велики Преслав, Върбица, Търговище, Омуртаг и Антоново. Заболяването е включено в списъка на особено опасните инфекциозни болести. То засяга само преживните животни, обясни д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните.

Характерното за това заболяване е, че не може да стане заразяване между животни. Вирусът се пренася от инсекти, кръвосмучещи, които обитават влажни зони и нападат животните по време на паша или вечер, най-често, когато са разположени животновъдните обекти до такива зони, където не могат да обитават тези животни.

Заболяването "син език" не се предава на хората, но консумацията на месо от заразените животни е забранена. Забранява се нощната паша, пашата в гористи местности и в близост до водни басейни на всички едри и дребни преживни животни.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително