Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Градушка унищожи напълно овощните градини в община Сливо поле
19 Май 2014
Сливо поле е вторият регион в страната по отглеждане на праскови, но след градушката няма изгледи за реколта

Градушката, която падна преди дни в района на Русенско, е унищожила напълно овощните градини в община Сливо поле. Сериозни са пораженията и при слънчогледа и царевицата. Почти няма земеделски производител, който да е застраховал продукцията си, и затова ще се разчита на евентуална помощ от държавата. Щетите са за стотици хиляди левове, казват производителите.

Сливо поле е вторият регион в страната по отглеждане на праскови, но след градушката няма изгледи за реколта. Засегнати са над 500-600 дка само в селата Стамболово и Кошарна, където са най-големите поражения. За интензитета и силата на градушката говори фактът, че е имало от 10 до 16 удара на плод, листната маса и дървесината са повредени.

Семейството на Синан Вейсал от Стамболово например ще чака още поне година, за да започне да прибира продукция от черешовата си градина. Тя е направена през 2007 г. и през 2014 г. се е очаквала първата реколта, която обаче няма да се появи. "Инвестицията, направена до момента за тази градина е от 2500-3000 лв. на декар, а сега почва периодът, който тя трябваше да връща средствата. Само за тази година загубата е от порядъка на 3000 лв. на декар", каза Синан.

В Областна дирекция "Земеделие" има подадени вече доста заявления за сформиране на комисии, които да опишат и оценят щетите. "100-процентови щети засега се наблюдават при трайните насаждения, при слънчогледа и царевицата също има насаждения, които са унищожени 100 процента. Има на някои места, където само листата са унищожени, останало е стъблото. Някои производители искат да развалят слънчогледа и царевицата и да ги пресяват наново. При пшеницата и ечемика се наблюдава, че са легнали от проливния дъжд", обясни директорът на дирекцията Левент Исмаилов.

Хората са притеснени, че градушките зачестяват, а регионът не е защитен. Зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов, който лично посети засегнатите райони, признава, че Североизточна България не е защитена от това природно бедствие. "За съжаление тези ракетни площадки и тези радарни станции, които имаме, са същите, както и преди. Това, което сме наследили от едно време в Агенцията по градушките, с това разполагаме. Лично аз съм правил няколко опити и преди, и сега, да разширим площадките, и то в посока към Североизточна България, която за съжаление не е покрита. Имаме покритие в осем или девет области - Северозападна България ,Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и с това се изчерпва", каза Абазов.

През тази година средствата, с които могат да бъдат подпомогнати земеделските производители заради бедствието, са малко под 10 млн. лв. Те обаче ще бъдат изплатени на одобрените едва догодина. /БГНЕС


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.