Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Глигани нападнаха картофите в Родопите
12 Май 2014
Пораженията са доста, продукцията, някъде на 60-70% е унищожена

Производители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивитесъобщава БНР. Проблемът е много сериозен, каза кметът на село Загражден Венцислав Шишков: Пораженията са доста, продукцията, някъде на 60-70% е унищожена. Става въпрос за Загражден, Глогиново, Вълчан дол, Давидково, Сърница. Ловните дружинки са на мнение да искат да се ловува дивото прасе.

На 1770 метра надморска височина, където не вирее колорадски бръмбър, 50 декара картофи в местност край село Гьоврен отглежда със семейството си Реджеп Узунов, чиито ниви също са засегнати от набезите на глиганите. Опитваме с електро-пастир, обаче и това не помага. Късат кабелите, като дойде глутница от 20-30 прасета, първите ги чука тока, вторите си влизат спокойно. Много щети, всички ливади ги изровиха. Постоянно през вечер даваме дежурства там, за да можем да спасим картофите.

Кметът на Загражден е категоричен: Това е единственото препитание и в крайна сметка хората нямат вина, няма как по друг начин да го решим този проблем, освен с допълнителен лов.


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ганьо
28 Jan, 2015 | 18:26

Кво ревете бе!!!
Купете си по една ловджийска пушка ще ядете цяла година свински луканки! Будали...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.