Факти, Анализи, Коментари
   26 Октомври 2021
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Войната избухна!
Евгений Тодоров - 22 Декември 2006
Всяка година в последната десетдневка на декември в България избухва вероломна и жестока война

Твърде често войната взема жертви, но кой ти слуша...

Евгений Тодоров

Всяка година в последната десетдневка на декември в България избухва вероломна и  жестока война. Тя остава невидима за външния свят, но всеки българин я изпитва на гърба си.

Шепа малоумници късат нервите на милиони нормални хора.

Става дума за войната на пиратките.

В нормалните страни се гърми само няколко часа – в новогодишната нощ.

В България се гърми две седмици предварително и поне седмица след Нова година. Гърми се не за да се ознаменува празника, а да се дразнят съседите. Нищожества с никакво самочувствие изведнъж се чувстват герои. Какво щастие – цяла година да бъдеш никой и изведнъж в два часа през нощта да събудиш еснафите от цялата махала.

От години наблюдавам пираткаджиите. Обикновено това са пъпчасали тийнеджъри , които едва ли ще извършат в живота си нещо по-геройско от сбиване на трибуните на стадиона. Но сега е тяхното златно време. Градът е в краката им. Представям си какво щастие преживяват малките чикиджийчета, когато след няколко залпа прозорците около тях светват, кучетата се разлайват, по балконите излизат псуващи дебелаци.

Това е тяхната революция, тяхната малка победа.

Само да не пропуснем и приноса на техните родители. Виждал съм уникални тъпаци, които сами зареждат с пиратки питомците си и след петата ракия ги пращат на балкона да будят заспалите. И тогава щастието е двойно.

Обикновено кметовете издават разни предписания е забрани, но кой ще тръгне да ги спазва.
Хипермаркетите са пълни догоре с какви ли не експлозиви и на търговците не  им пука от кметските заповеди. Освен това хората на властта по празниците си спят на вилите. И им дреме за изтормозените граждани.

Ясно е, че не можем под всеки балкон да сложим полицай. Просто трябва като нация да минем от епохата на средновековния волунтаризъм към епохата на взаимното уважание. Може би това ще бъде и  дългоочакваният край на Прехода. Но ако се съди по интензитета на първите изстрели, краят на Прехода засега се отлага далече в бъдещето.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

baluk
23 Jan, 2007 | 16:20

Mislq,che prekalenite gurmezhi sa neskoposan izraz na edna deystvitelna omraza sprqmo OLIGARHIQTA - de da mozheshe tazi energiq na naroda da nameri po-razumno i efektivno prilozhenie...

тодоров
25 Dec, 2006 | 11:28

До Сашо,
приемам забележката. Просто се опитвам да вляза в същия тон с някои от читателите.

sasho
24 Dec, 2006 | 13:25

Моите уважения, господин Тодоров, въпреки че нещата, които казвате са в голямата си част верни, не ви прилича на годините да се изразявате по такъв начин и то в рамките на сериозен български сайт. По мое мнение статията може да бъде написана със същия смисъл, но доста думи да бъдат премахнати.

Za_sajalenie_Citizen_Of_Bulgaria
24 Dec, 2006 | 13:11

Moite uvajenia za g-n Todorov! Komentarite Vi vinagi sa bili verni i tochni! Prodaljavaite v sashtia duh, moje bi niakoi den niakoi ot nas shte mahnat "za sazhalenie"-to, predi da se narechat Balgari!

коко
24 Dec, 2006 | 11:59

В белите страни гърмят само на празниците, в България и Албания - когато си искат. Основно правило на едно цивилизовано общество е забавленията на индивида да не са ущърб в обществото. Но това е твърде висока материя за чикиджийската философия на преждеговорившия.

hoho
23 Dec, 2006 | 23:55

ahaha toa deto e pisal statiata e ebati smeshnika zakleam se! toa sigurno do den dneshen bluska loshite ******* ama nari4a dezata 4ikidjii zaradi tova, 4e se zabavlqvat!

gringo
23 Dec, 2006 | 11:36

Много точнио е казано всичко в статиятя.Докато не започнем да мислим за децата си,които вече не извършват "геройски бели",а само глупости и почти нищо смислено няма да се оттарвем от пиратките и всякаквия тип бомбички.За съжаление целият този проблем идва от комплексираните родители,които са се предали да възпитават децата си и едва ли не ги правят по задалжение,заради едната традиция.Не се ли замислим всички хубаво не ни се пише светло бъдеще,и не само по Нова година.

коко
22 Dec, 2006 | 17:21

Ами как се казва мъжът на снимката според теб, Галинке???

galina
22 Dec, 2006 | 13:01

мъжът на снимката едва ли се казва евгений тодоров, дали пък да не проверите чия снимка сте сложили

niama znachenie
22 Dec, 2006 | 12:32

"Гърми се не за да се ознаменува празника, а да се дразнят съседите"
как не ти си СУХАР


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.