Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Младите не знаят какво искат
14 Май 2008
Скромност, учтивост, почит към възрастните, самодисциплина отстъпват място на самореализацията на всяка цена

76% от младите хора на възраст от 16 до 20 години не са способни да кажат за какво живеят, кои са техните идеали и за какво се борят, за какво мечтаят и кои са враговете им.  Това сочи изследване на института по психология към БАН, представено от ст.н.с. Антоанета Христова.

51% отричат всичко, което предлагат родителите им, като търсят собствени решения.

14% са в абсолютна неопределеност и нямат свои търсения.

16% пък имитират напълно родителските стремежи и очаквания.

 Ценностната система на младите хора в периода на прехода е много сериозно разклатена, коментира ст.н.с. Христова. Според нея тревожното е това, че сега българската общност се намира в най-дълбоките води на прехода, като още не е стигнала дъното му. В момента у нас има пълно разместване на ценностите като социалните правила и норми, скромност, учтивост, почит към възрастните, самодисциплина отстъпват място на самореализацията на всяка цена.

Данните бяха изнесени по повод стартиралата трета национална школа за докторанти и млади изследователи „Социалните науки за запазване и развитие на националната общност“.

 Бием камбаната - учените психолози, социолози, антрополози имат социални модели, които могат да помогнат за намаляване на стреса, за по-добро функциониране на обществото в новите условия, за облекчаване на процеса на адаптация и идентификация, каза Христова, която е и директор на школата. Според нея държавата трябва да използва тяхното знание и да вземе мерки за измъкване от кризата, в която е затънало българското общество. За съжаление общият брой на учените намалява, за разлика от другите страни, науката все повече се феминизира, тъй като заплатите на учените остават ниски.

Христова изтъкна още, че българското образование създава хора, които научават факти, но не как да решават проблеми, каквато е философията на западното образование. Когато тези знаещи личности попаднат в сложна социална ситуация, те могат да изживеят сериозен проблем. Според психолога не случайно, че през 60-те филмите на Холивуд, който е следвал политиката на САЩ, са завършвали с хепиенд – така американците са насърчавани да се борят и да побеждават. Докато в България 76% от младите хора на възраст от 16 до 20 години не могат да се самоопределят, в други общества този процент е два пъти по-нисък.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

bob
15 May, 2008 | 08:07

pak stigame do nuzhdata ot propaganda, protekcia na uchilishteto,universiteta; darzhavno planirane,! oh,otchaianie... Ministrite, da si gledat rabotata, vse pak v istoriata sa zapisani,po delata da gi osadim,! EDNA DARZHAVA E SILNA KOGATO NASELENIETO E OBRAZOVANO. IMA RAZHDAEMOST, SEMEISTVOTO E SPLOTENO, TRADICIITE SE PREDAVAT!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.