Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БУЛСТАТ става задължителен за хората със свободни професии
12 Август 2005

От февруари догодина отпада данъчният номер за фирмите и те ще се обозначават пред данъчните с номера си по БУЛСТАТ, гласи нов закон.

      От февруари 2006 г. ще отпадне данъчният номер за фирмите и те ще се обозначават пред данъчните с номера си по БУЛСТАТ. Това обясни Светлозар Тонев, шеф на Агенцията по вписванията към правосъдното министерство. Промените са заради влезлия вчера в сила нов закон за БУЛСТАТ. Регистърът, който досега бе към статистическия институт, преминава към агенцията по вписванията.

      Всички представители на свободни професии и самоосигуряващите се, занаятчиите и земеделските производители ще трябва да се регистрират задължително по БУЛСТАТ. Те имат срок три месеца от петък, иначе ги заплашва глоба от 700 лв. Ако закъснеят до 15 дни, санкцията не е толкова строга - от 10 до 50 лв.

      Регстрират се всъщност всички хора, които работят на свой риск и за своя сметка, обясни шефът на Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието Светлозар Тонев. Това са адвокатите, нотариусите, семейните лекари и специалистите, които не работят към болница или поликлиника, счетоводителите, архитектите и вещите лица. Досега те се вписваха по БУЛСТАТ само по желание. Така освен регистрираните близо 1 млн. стопански субекта в системата на БУЛСТАТ, номер ще получат още няколкостотин хиляди, каза Тонев.

      В групата на новите задължени лица влизат и журналистите, икономистите, застрахователните агенти, художниците, композиторите и научните работници, които са на свободна практика. Освен тях за първи път карта по БУЛСТАТ ще получат всички чужденци, които нямат ЕГН или личен номер, но извършват търговска дейност или консултантски услуги в България. Чуждите адвокати обаче, които идват у нас само за конкретна сделка или дело, няма да се регистрират. Всички чужди граждани, които са купили недвижим имот като частни лица без да регистрират фирма, както и тези които са осигурители, също ще трябва да се впишат по БУЛСТАТ.

      Регистрацията по БУЛСТАТ вече се извършва в Агенцията по вписванията и нейните подразделения към районните съдилища. До края на септември обаче заявленията ще продължат да се подават в териториалните статистически бюра, за да няма сътресения за гражданите и бизнеса, каза Тонев. Това е първата стъпка към обединението на всички регистри за търговците и за преминаването към обслужване на едно гише, заяви правосъдният министър в оставка Антон Станков. Тонев съобщи, че таксите няма да се променят и така за регистрация едноличните търговци ще плащат 25 лв., вписването на ООД ще струва 60 лв., а на АД 120 лв. Основната промяна е, че парите ще се превеждат само по банков път.

      Търговците и осигурителите вече ще имат само БУЛСТАТ и той ще им служи за номер и в Националния осигурителен институт /НОИ/, данъчната и митническата служба. За тези, които вече имат номер по БУЛСТАТ, ситуацията няма да се промени до февруари 2006 г., когато трябва да бъдат приети поправки в данъчните закони и фискът ще започне да ги идентифицира по БУЛСТАТ.

      За първи път с въвеждането на глоби се създава сигурност, че информацията в регистъра БУЛСТАТ е актуална, обясни председателят на Националния статистически институт Александър Хаджийски. За първи път администрацията ще може служебно да впише информация за стопанския субект по БУЛСТАТ, ако той е заявил някакви данни пред НОИ или данъчните. Те ще подават информация до Агенцията по вписванията и тя ще извика търговеца, който в определен срок трябва да представи всички документи.

     

последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
26 Jan, 2006 | 14:28

Според законите задължително трябва да се осигуряваш!!!

deneva
25 Jan, 2006 | 22:17

не мога да разбера дали да се осигурявам за свободна професия, след като съм на работа във фирма и там се осигурявам. от време на време работя като вещо лице


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.