Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Български фирми ще участват в международните процедури на НАТО за доставка на стоки и услуги
21 Април 2005

Нужният за целта документ, наречен "декларация за съответствие", ще се издава от министъра на отбраната.

      Български физически или юридически лица, регистрирани като търговци по реда на Търговския закон, на които е издадена Декларация за съответствие, ще могат да участват в международните процедури на НАТО. Това предвижда приетата от правителството Наредба за условията и реда за допускане на български физически или юридически лица до участие в международни процедури на Организацията на Северноатлантическия договор.

      Пълноправното членство на страната ни в НАТО откри пред българските предприемачи нови възможности за участие в международни процедури на Алианса, при които се възлагат договори за доставка на стоки и услуги на територията на всички държави-членки, както и да изпълняват дейности, главно по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP- NATO Security Investment Programme), чрез Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NAMSA) и чрез Агенцията по консултациите, командването и контрола (NC3A).

      Възприетата форма за подбор на лицата, на които ще бъде възложена доставката на стоки и услуги при изпълнение на дейности, финансирани от NSIP е провеждането на международни търгове. Според изискванията на НАТО право на участие в международните процедури имат само физически или юридически лица от страни-членки, на които е издадена Декларация за съответствие (Declaration of Eligibility) от правителството или от специално определен държавен орган на съответната страна. Декларацията се издава за всяка конкретна процедура и се адресира до възложителя – държава-членка на Североатлантическия договор, командване или агенция на НАТО.

      С Декларацията за съответствие се удостоверява, че кандидатите притежават необходимите финансови, технически и професионални способности да реализират поръчката, която е предмет на международната процедура. Ако се изисква достъп до класифицирана информация на НАТО, в Декларацията се уточнява също, че кандидатите имат право на такъв достъп, в съответствие с разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация.

      Документът ще се издава от министъра на отбраната. Министерството на икономиката ще създаде и поддържа публична база данни на кандидатите за участие в международните процедури на НАТО.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.