Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лошите кредити у нас ще надминат 10 млрд. лв.
22 Януари 2015
Общият обем на всички кредити е 50 млрд. лв., а експертите очакват проблемните да достигнат 20,7 на сто от тях

Лошите кредити у нас ще надминат 10 млрд. лв. през тази година. Това прогнозираха икономисти от "УниКредит" по време на годишната конференция "Юромъни" във Виена.

Общият обем на всички кредити е 50 млрд. лв., а експертите очакват проблемните да достигнат 20,7 на сто от тях. Това означава, че всеки пети кредит в България ще бъде проблемен. За сравнение през 2014 г. делът им е 18,9 на сто. Към ноември размерът им е 9,5 млрд. лв., показва последната статистика на БНБ, цитирана от "Преса".

Причината за увеличението е не отказът на потребителите да плащат, а фалитът на КТБ. "Специфичната ситуация с тази финансова институция се отрази на статистиката. Знаеше се, че има проблеми, но КТБ поддържаше ниски нива на лошите кредити. Сега данните излязоха наяве и това е полезно за системата - тя се прочиства", коментира Джани Франко Папа, зам. генерален мениджър на "УниКредит".

През 2015 г. нивата на лошите заеми у нас ще са сред най-високите в Централна и Източна Европа. На първо място по кредити с просрочия е Украйна - там те ще достигнат 34% от общата база.

Ръстът у нас ще бъде допълнително засилен и заради международната проверка, която ще започне през 2016 г.

Българските банки са на прага на множество промени през 2015 г. Част от тях представляват отговор на кризата от юни 2014 г. и имат за цел да гарантират, че случилото се с КТБ няма да се повтори, отбеляза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.