Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първи път от толкова години България с положителен търговски баланс
29 Април 2014
Българските предприятия не могат към момента да отговорят на изискванията на пазарите, с обеми, затова трябва да се кооперират по браншове
„За първи път от толкова години България има положителен търговски баланс“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с бизнеса в Хасково, където бяха представени инструментите на Българската банка за развитие за подпомагане на малкия и средния бизнес. Той обяви, че политиката на Министерството на икономиката и енергетиката се пренасочва към Изтока и Африка. Според него, тъй като българските предприятия не могат към момента да отговорят на изискванията на тези пазари с обеми, те трябва да се кооперират по браншове. „Залагаме на засилване на търговски представителства в Северна Африка, Азербайджан, Грузия, Армения, Иран, Пакистан“, допълни още той. 
Министър Драгомир Стойнев подчерта, че е за него е изключително важно да се подкрепят експортно-ориентираните и стартиращите предприятия. По думите му икономиката трябва да стъпи на три стълба: образование, иновации и стабилна бизнес среда. Той припомни, че вече са стартирали три пилотни проекта за въвеждане на дуалното обучение у нас. Един от проектите предвижда държавата съвместно с минната индустрия да обучава кадри. Другите два проекта са в сферата на земеделието и туризма. 
Министър Стойнев заяви пред представителите на бизнеса, че сега експертите трябва да разработят добре програма „Иновации и конкурентоспособност“, за да може бизнесът да се възползва от нея. „Важно е българският предприемач да работи в спокойна среда, да планира и да осъществява бизнес плановете си“, каза още Стойнев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.