Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Заловиха ученик подготвял атентат в Пловдив
8 Юни 2019
16-годишен младеж от града на тепетата е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба
Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.

Източници от МВР обясниха пред „Хоризонт“, че поради неизвестни причини младежът се поддал на ислямско радикализиране в последно време. Не е ясно какво точно е възнамерявал да извърши той. 

16-годишният ученик до момента не е влизал в полезрението на службите. Той е от добро семейство и учи в добро пловдивско училище, няма данни да е имал и връзки или контакти с представители на ислямистки среди, разказаха пред "Хоризонт" източници от МВР. Предполага се, че неговото радикализиране е станало чрез влизане в сайтове със специализирано съдържание в интернет. При ареста на младежа и при обиските са намерени отделни компоненти, които се предполага, че могат да бъдат използвани при сглобяването на взривно устройство. Такова сглобено вече  готово за употреба не е било открито. 

По информация на "Хоризонт" младежът в момента е на свобода.

Това е станало в ранния следобед, когато е било внесено искането на прокуратурата за постоянния му арест. Защото е непълнолетен, съдът го е освободил и му е наложил мярка за неотклонение. Тя е описана така - под надзора на представител на комисията за борба с противообществени прояви, подробностите за мотивите на съда на този етап не могат да бъдат оповестени, тъй като е почивен ден, но стана ясно, че около 17 часа той е бил освободен. 

В 13 часа пък днес е насрочена пресконференция на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Според предвалителна информация разследването е свързано с глава първа от НК и е за подготовка на тероризъм.

Разследването по случая продължава. Ще се работи и по версиите за съучастници на младото момче. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.