Факти, Анализи, Коментари
   26 Ноември 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Пловдивски села скочиха срещу кариерата край Белащица
6 Септември 2018
Според местните тя и в момента създава опасност за околната среда и за здравето на хората
Жители на села от Родопската яка край Пловдив протестират срещу намеренията за разширяване на мраморната кариера край Белащица. Според местните тя и в момента създава опасност за околната среда и за здравето на хората.

Колоната протестиращи се насочи към кръговото на Околовръстното шосе край Пловдив, предаде bTV. 

Д-р Костадин Сотиров практикува в Белащица от 32 години. Статистиката му е стряскаща. „Преди да започне интензивният добив на материали – това е преди 20-25 години, сравнено със сега, около 10 пъти се е увеличила заболеваемостта от хронични белодробни заболявания при децата, и около  4 пъти при възрастните”, поясни лекарят.

През юни РИОСВ измерва чистотата на въздуха в центъра на Белащица. Времето обаче е дъждовно.

„Не сме установили отклонение в нормите, определени в нормативните документи”, каза Марияна Кондаклиева  от РИОСВ – Пловдив. При друга проверка обаче се оказва, че вятърът е вдигнал бял прашен облак чак до  покрайнините на Пловдив.

„Имаше разпространение на прах извън площадката на концесионера и затова сме наложили имуществена санкция”, допълни Кондаклиева.  

Единият от двамата концесионери на кариерата възнамерява да увеличи площта за добив с още  50 декара за нови 25 години, което взривява търпението на местните. Те са събрали и подписи. 

От фирмата-концесионер изпратиха писмено становище, в което обясняват, че рекултивацията на издълбаните вече склонове е невъзможна, без изкопаването на нови 50 декара от находището. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.