Факти, Анализи, Коментари
   7 Юни 2023
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За два дни Пловдив се връща в Средновековието
24 Юни 2018
120 ентусиасти, облечени в средновековни дрехи, показват на любопитните посетители най-различни моменти от ежедневието и върховите мигове на хората от ΧΙΙΙ–ΧV век по тези места
За два дни Средновековието се настани с неговите одежди, оръжия, храни, детски игри, песни и танци в полите на Джендем тепе в Пловдив. Фестивалът под надслов "Животът в Пловдив през Средновековието" е организиран от фондация "Българско историческо наследство" с финансовата помощ на община Пловдив. 120 ентусиасти, облечени в средновековни дрехи, показват на любопитните посетители най-различни моменти от ежедневието и върховите мигове на хората от ΧΙΙΙ–ΧV век по тези места. А любопитни не липсват.

Голям интерес предизвикват оръжията и дуелите, които са подробно обяснявани в момента на провеждане. За зрителите стана ясно, че двама противници могат цял час да се дебнат с мечовете, преди да си нанесат удар. Но той ще е фатален. Това е разликата с фехтовката. Могат да се опитат и автентични храни от онова време, приготвени в пищна трапеза. Преобладават зърнените и плодовете, всичко, което днес бихме нарекли здравословно. Не случайно хората от Средновековието по принцип са били слаби, както сочат източниците, храната им е била съвсем природосъобразна.

Много деца има на фестивала, а забележителното е, че съвсем добре се забавляват с игрите на връстниците си от онова време. Оказва се, че няма май нищо по-устойчиво от идеята да нанижеш обръч на забита пръчка в земята или да събориш дървения войник на противника си, това си остава валидно и до днес. Майстори ножари показват как се изработват оръжията- ножове, мечове, топори, а жени в средновековно облекло тъкат коланчета на стан от онова време. Гривна можеш и сам да си направиш, като ти покажат как са го правили.

Във фестивала има и стрелба с лък, вещерство, плетене на ризници, сечене на монети, музика на живо. Цялата проява е подплатена със сказки на микрофон на различни теми, така че посетителите си тръгват не само с освежени сетива, но и с доста познания по въпроса. Има състезания по стрелба с лък, с камък, надбягване с чували, с мечове и саби.

Тази вечер има възстановка на фолклорния ритуал Еньовден, прожекция на филмите " Симеон - великият между царете" - " Син на мира" и "Литературата на Златния век", а малко по-късно е театралната постановка "Кентърбърийски разкази". Концерт ще имат три групи, които изпълняват музика от онова време - „Der Dudelgeist“, „Ambient Folklore“ и „Куцулан“. Освен силния вятър, засега времето не застрашава провеждането на интересната проява, която продължава и в неделя. Включително със смешки на средновековен шут. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.