Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
5 села в община Родопи скочиха срещу кариера за инертни материали
22 Май 2018
Находището над село Белащица е дадено на концесия през 2001г, като договорът изтича през 2021г, но концесионерът иска удължаване с още 25г, плюс разширяване на територията на кариерата с още 50 дка
Пет села в пловдивския регион, подножието на Родопа планина, се обединиха и надигнаха срещу местната кариера за инертни материали. Фирмата е „ХОЛСИМ КАРИЕРНИ МАТЕРИАЛИ ПЛОВДИВ“ АД. Находището е дадено на концесия през 2001г, като договорът изтича през 2021г, но концесионерът иска удължаване с още 25г, плюс разширяване на територията на кариерата с още 50 дка.

В момента находището се намира на километър над село Белащица – в планината – което означава изсичане на допълнителни горски площи. Това съвсем не е единственият проблем в цялата ситуация. Жителите на Брани Поле, Брестник, Марково, Гълъбово и Белащица, излязоха на протест на 19 май, ясно заявявайки позицията си по въпроса – край на рушенето на Родопите, край на кариерата и задължително рекултивиране на региона.

„Вредите са от няколко източника. Единият от тях е от самата запрашеност при добива на материали, случващ се на 1 км. от къщите на хората. Такова нещо няма другаде в България. Където и да има кариери, винаги са на 10-15 км. от населеното място. Да не говорим, че камионите които извозват материалите са високотонажни с дизелови двигатели. Изгорелите газове, които се отделят минават през селото и замърсяват въздуха. За тези 20 години се увеличи заболеваемостта от хронични белодробни заболявания при децата с около 10 пъти. Беше 2 %, а сега е 17%.

Всички модерни помпички, които се изписват, са за временно поемане на глътка въздух. При възрастните - около 20% увеличение от заболеваемости. Кариерата трябва да се спре и да се рекултивира мястото. Аз съм от 32 години в селото и реално, протестираме още от тогава. По настояване на жителите, трафика беше изместен от друг път, но сега вече минава през селото, защото то се разширява.

Това не е вилна зона, в която се живее сезонно. Тук има постоянно живот, целогодишно. Рекултивацията е по закон, но не им изнася да я направят. Казват че им е скъпо, но далеч по-скъпо е децата да боледуват и да не можем да ги излекуваме. За мен, като лекар, няма по-голяма мъка от това да виждаш това страдание. Няма трайно излекуване,“  сподели пред sofiapress.com лекар от село Белащица, Д-р Костадин Сотиров. В близост е и манастирът Св. Георги, който е на 1000 години. „Има аязмо, светена вода.

Тревогата ни е, че тези разкъртващи взривове ще го разрушат,“ каза Алек Тиморян, член на Инициативния комитет, създаден от гражданите. „Все едно в полите на Витоша да направят кариера. Защо не там? Хем да може и на Бойко Борисов да му думка на главата. Държавата е достатъчно счупена, за това сме тук. Този финен прах стига чак до Пловдив. Какво ще се случи с природата и хората,“ допълни той.

Дейвид е англичанин, женен за българка и живущ в селото. Неговото мнение е, че България е красива страна, село Белащица също и това което се случва е жалко. Той не знае дали протестите ще доведът до щастлив край, но трябва да се направи опит. „Мога да разбера и двете страни, знам защо го правят, разбирам че е работа и трябва все от някъде да има добив, но когато съществува явна вреда на нещо толкова хубаво, има проблем. Компанията „Холсим“ не е от тук, работят отвъд морето, за това и не им пука какво се случва на тази територия. Когато взривяват, прозорците ни се разклащат и е много шумно. А живея на около 2 км . от тук. Ако пък живееш непосредствено до кариерата, биха се разклатили и сградите. Това никак не е приятно, защото в този момент правиш нещо, рисуваш, например и изведнъж чуваш взрив.

Прахта замърсява къщите и колите. Може да водим същият разговор след 10 години, но тогава да сме с респираторни проблеми. Опасно е и, че шофьорите карат много бързо, защото трябва да изпълнят график. Тук живеят деца, може да стане инцидент. Камион, натоварен с 20 тона камък, не би могъл да спре веднага. Наскоро, бащата на един приятел е излизал за да хвърли боклука си и камион се е ударил в стълба до кофата. Ако нямаше стълб, този човек вероятно нямаше да има баща сега.

Но тези неща не тревожат фирмата, явно,“ сподели Дейвид, а мнението му бе допълнено от жител на София, но имащ роднини и семейство в Белащица: „Кариерата става все по-близо до селото. Здравето на хората е застрашено. Могат да бъдат предизвикани алергии при децата. Постоянно купуваме сиропи и лекарства. Притеснен съм. До колкото знам, в общината има доста съмнителни сделки. Има нарушени закони. Съмнявам се в стойността на хората които управляват.“

В резюмето на концесионерът „ХОЛСИМ“, пише че при подновяване на договорните взаимоотношения, би следвало „естествено разширение“ на находището с най-ниска точка 435м. и най-висока – 735м. По подразбиране, това е голяма територия от планината, която ще бъде заличена. Надежда Топурова, член на Инициативния комитет заяви през своите съжители: „Още 25г. дълбане, рязане, къртене, шум, отрови и камиони за всички нас. Като инвеститиори, те мотивират своето инвестиционно намерение казвайки, че „с добива от участък Калоян ще се оформят хоризонтите над квота 650м“ и ще се създаде възможност за поетапна рекултивация на находище Белащица. Рекултивация значи възстановяване на територията. Той ще инвестира огромни средства в проучване на територията, добив и изнасяне, за да може след това, само след 25 години, да рекултивира това което вече би следвало да рекултивира към момента. Всички ние тук сме потърпевши. Ежедневно търпим прашните емисии и зривовете в планината. Не знаем какво е качеството и чистотата на водата, която пием и не знаем какви промени се случват с подземните недра и води. Възмутени сме и от десетките хектари гори, изсечени от Родопа планина.

Ако застанете на отсрещния хълм ще видите, че кариерата представлява една мъртвина по която няма следи от възстановителен процес. Нашето искане е държавата да не допусне следваща концесия. Желаем след приключването на договорите през 2021г., находището да бъде рекултивирано бавно и поетапно. Да бъде възстановена територията и природните ресурси в региона. Децата ни са засегнати от отделянето на отровни газове при взривовете, от шума, прахта и вибрациите. Има огромни миграции на животински видове, а може би има и изчезнали видове птици и растения. Регионът е само на километри от защитени зони, като например, местност Чинарите. Св. Георги, пък е манастир с много история. Ние искаме да съхраним тези богатства и да ги оставим на идните поколения,“ заяви Надежда Топурова.

На протеста присъстваше и Емил Георгиев, председател на партия ПК „Екогласност“. Той се обърна към жителите с думите: „Уважаеми приятели, дойдох тук, защото вашите проблеми са с удивителна прилика на подобни проблеми, с които се сблъскахме в Меричлери преди 7, 8 години. Концесионерът там, твърдеше, че хората лъжат и няма нарушения и ефект върху околната среда. Аз идвам при вас с факти и доказателства. Следим случая от поне една година. Преди няколко дни внесохме искане до Министерството на Енергетиката, да ни бъдат представени всички документи, които са свързани с концесията.

В желанието си да получат още 50 дка, те са заявили, че ще могат да извършат рекултивация, само тогава, когато ги получат, защото сега ще им излезе много скъпо. Освен това, фирмата се сети чак след 17 години, че трябва да влязат във връзка с вас и да организират комитет по наблюдение. „ХОЛСИМ“  извършва нарушение в своята дейност и в момента. Те са прекрачили договора за концесията и са излезли извън рамките. Това е достатъчно основание, не само да не се иска разширяване на границите, но и да се иска прекратяване на дейността. Подадохме сигнал и до Министъра на енергетиката, Министъра на околната среда и водите, и до председателя на управителния съвет на агенция Пътна инфраструктура.

Сред вас съм като гражданин и ще ви помогна с каквото мога. Въпреки лошото време, вие сте тук и сте в готовност да защитавате каузата за опазване на природата и здравето. Убеден съм, че тази фирма ще бъде изгонена от тук. Бъдете живи и здрави и с общи усилия, заедно ще спрем кариерата.“ Сигналът за който говори господин Георгиев, представлява жалба, в която ПК „Екогласност“ сезират министерствата за бездействието на концесионерът „ХОЛСИМ“. В документа са описали детайлите около нарушенията, като са изброени: разрушаването на околната среда, липсата на мерки по рекултивацията, опазването на естествените природни ресурси, липсата на редовно оросяване, почистване и измиване на използваните пътища и площадки. Иска се и замерване на шум, прах и замърсявания, и „анализ на разпространението на вредните за здравето нокси от дейността на концесионера при осъществяване на взривните работи и наднормени емисии на вредности в атмосферния въздух.“

В ролята на обществено лице, а и собственик на къща в Белащица, ректорът на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Запрян Козлуджов, също бе в тълпата, към която се обърна с: „Уважаеми съграждани, като публична личност съм тук да кажа няколко думи, въпреки, че многото приказки са излишни. Исканията са ясни. Край на концесията през 2021г.

Никакво разширяване и да се спрат спекулациите, че това е безвредно. Аз имам къща в Белащица и всяка сутрин на масата на северната веранда, която дори не е към планината, се отделя по половин пръст прах, като жълто брашно. Откъде идва? Не и от Сахара. От гърмежите е. От нас зависи дали ще постигнем резултат. Преди години минах през Трън и се запознах с тамошната ситуация. Искаха да правят добив на метали, но жителите скочиха, направиха референдум, в резултат на което няма такъв добив. Тук няма никаква политика. Единствено искаме да съхраним планината, да спрем изкорубването и да осигурим чист въздух и нормални условия за живот,“ сподели г-н Козлуджов, мотивирайки събралите се протестиращи. 

Всъщност, находището съществува от над 50 години, но откакто е в ръцете на сегашната фирма, проблемите са се влошили, както сподели и д-р Сотиров във връзка с респираторните заболявания. „Всички в Инициативния комитет са интелигентни, знаещи и можещи хора, които правилно могат да дефилират и мотивират това което искаме. Това е важно, защото грешно зададен въпрос означава и грешен отговор. Аз вярвам в тях и във всички вас. Имаме обща кауза и обединение. Ще ви подкрепям винаги с всичко което мога,“ каза кметицата на Белащица Цветанка Читакова. Нейната колежка от Гълъбово, Мария Белчева, също изрази подкрепата си и загрижеността си. Кариерите оказват явление и в нейното село, като тя дори сподели, че от взривовете „къщите се цепят“.

Проблемите явно са сериозни и хората не са склонни на повече търпение. Селата в региона са обединени и предстоят още действия. По думи на членовете не ИК, проведеният мирен екологичен протест на 19 май е началото, даване на официален старт на каузата, но развоят предстои.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.