Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
30 години затвор за убиец в Пловдив
20 Април 2018
31-годишния Иван Николов уби през 2106г. по изключително жесток начин възрастно ромско семейство
Върховният касационен съд присъди окончателно 30 години затвор за 31-годишния Иван Николов, който уби по изключително жесток начин възрастно ромско семейство в Пазарджик. 

На 5 ноември 2016 г. Николов нахлул в къщата на 77-годишния Асен Илиев и 68-годишната му съпруга Василка. Жената седяла на леглото, а съпругът й бил легнал на дивана. Обвиняемият носел нож в дясната си ръка и се насочил към тях. Той намушкал с ножа в гърдите Асен, а на Василка нанесъл удари в гърба. След това Иван, влачейки, изнесъл трупа на мъжа на двора, а после и на улицата, забил нож в корема му и си тръгнал към дома.

На следващия ден Николов излязъл от дома си в Пазарджик, като носел въздушна пушка. Отишъл в градинката пред жилищен блок, като имал намерението да привлече вниманието, за да се "вдигнат хората на революция". С въздушната пушка стрелял по гаражна врата и по прозорците на един от жилищните блокове, но никой не му обърнал внимание. Видял няколко жени, които вървели по улицата, и произвел два изстрела, като ранил две от тях в краката. Непосредствено след това бил задържан от полицията. 

Иван Николов направил пълни самопризнания, но като причина посочил, че е убил възрастното семейство "Просто така". Според медицинската експертиза двамата съпрузи са починали от причинените множество прободно-порезни рани. По тялото на мъжа е имало 14 прободно-порезни рани в областта на гърдите, челото, корема, крайниците, а по тялото на жената - 9 прободно-порезни рани в шията и гърба. 

Пазарджишкият окръжен съд призна за виновен и осъди двойния убиец на 25 години затвор. Апелативните магистрати в Пловдив пък прецениха, че наказанието е малко и го увеличиха с още пет години. 

Иван Николов обжалва присъдата си пред тричленен състав на ВКС. Върховните съдии обаче приемат жалбата му за намаляване на размера на присъдата за неоснователна. 

Производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт. Неговата виновност за извършване на деянието е установена по безспорен начин и при определяне на дължимото наказание няма пренебрегнато обстоятелство от значимите за дефиниране на наказателната му отговорност - степента на обществена опасност на деянието и на дееца, пишат в решението си магистратите.

"Подсъдимият Николов е извършил типично престъпление от омраза, като е умъртвил видимо възрастни хора, с които не е имал никакви взаимоотношения и битов конфликт. Начинът на извършване на престъплението демонстрира изключителна степен на бруталност и свирепост, които отричат напълно социалното общуване и съжителство".

Върховните съдии подчертават, че воден от своите установени стереотипи (открито противообществени) и желание за себеизтъкване, той е нарушил изконното човешко право на живот на двама души, които не са били в състояние да се защитят поради своята възраст. "Деецът не е проявил никакво съчувствие, напротив, той е извършил престъплението безмилостно, с ожесточение, което не познава предел", пише още в решението на ВКС.

Натрупването на отегчаващи вината обстоятелства, които са многобройни - множество квалифициращи деянието елементи, публична демонстрация на расистките подбуди, демонстриране на желанието да убива, съчетано с неговата съдимост и липсата на поправителен ефект от осъжданията му, правят дееца с изключително висока степен на обществена опасност.

Поради това съдебният състав на ВКС приема, че наложеното наказание е напълно съответно, тъй като е в състояние да ограничи възможностите на този подсъдим да разрушава обществото, каквито последици неминуемо следват от неговото поведение. Определеният максимален срок от 30 години "лишаване от свобода" ще сведе до минимум възможността на дееца да вреди на обществото, по естествени и физиологични причини, а и доколкото той не се е проявявал като поправим деец при досегашните си осъждания. По този начин ще се постигнат в най-пълна степен както специалната, така и генералната превенция.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.