Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Глухо хоро в Пловдив
7 Септември 2016
Самодейци играят хоро в центъра на Пловдив всяка неделя от година и половина и изведнъж общината се сети, че нарушавало обществения ред
От около година най-различни пловдивчани се събират всяка неделя следобед в Цар Симеоновата градина и се хващат на хоро. Идеята тръгва чрез социалните мрежи, организира се от сдружение "Хора за хората", а мотивите са поне два - любовта към фолклора и участието в десетките клубове за народни танци. 

Все едно как, традицията се утвърди до... миналата неделя, когато общината забрани там да се пуска музика. В отговор хоро пак имаше, но без музика. Комбинацията любов към фолклора и модерни технологии отново си каза думата и в социалните мрежи потекоха десетки коментари в защита на иначе родолюбивата идея, посрещната на нож от общината. Днес в официално изявление по този повод, общинската управа не си взе думата назад, но посочи друго място за народни танци на открито - площад "Съединение" или другаде, само да не е в централната градска част. 

В изявлението се припомня любовта на община Пловдив към културата и народните танци чрез организирането всяка година на Международния фолклорен фестивал и издръжката на ансамбъл "Тракия". Площад Централен, се казва пак там, е сцена на събитията от одобрения културен календар на общината. С една дума- неорганизираната култура трябва да си търси място някъде другаде. От сдружение "Хоро за хората" вече подадоха жалба в Административен съд - Пловдив. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.