Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обвиняемият за пожара в тютюневите складпве остава в ареста
25 Август 2016
Три от четирите сгради, които изгоряха при пожара миналата събота, са паметници на културата, а случаят предизвика обществено напрежение
44-годишният бездомник Любомир Данчев, който е обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив, остава в ареста, реши състав на Пловдивския окръжен съд. Три от четирите сгради, които изгоряха при пожара миналата събота, са паметници на културата, а случаят предизвика обществено напрежение.

Пред съда прокурорът по делото – Костадин Паскалев, подчерта, че според събраните доказателства, предимно от свидетелски показания, пожарът е тръгнал от четвъртия етаж на сградата, в която бездомникът се бил самонастанил. Той изтъкна, че Любомир Данчев е криминално проявен, с последна излежана присъда за грабеж за 1 година, както и че в местата, където преди е живеел също е имало палежи, освен това гасял фасовете си на пода или и хвърлял в кошче с хартии. Паскалев поиска обвиняемият да остане в ареста, защото според него никаква друга по-лека мярка не би отговаряла на профила му - Данчев няма средства, защото получава единствено 130 лева пенсия по ТЕЛК и не е с постоянен адрес. Адвокатите на Данчев обаче поискаха да му бъде отменена мярката или поне да му бъде наложена по-лека, като бъде настанен в социално заведение. Адвокат Тошкова подчерта, че той е изкупителна жертва на прокуратурата. Тя се позова на впечатленията на един от пожарникарите, който твърди, че когато влязъл в стаята на Данчев, разбивайки катинара на вратата, горял покривът. Няма как обвиняемият да е подпалил складът, подчерта Тошкова:

Защото е невъзможно от една цигара да се запали умишлено един склад. От тези данни, които има по делото, че гори таванът, няма как тази версия да издържи, че е тръгнало от фаса. Фасът най-много да е бил в пепелника или в кошче за боклук, или някъде по пода, но не и на тавана.

Самият Любомир Данчев каза, че не е извършил престъплението и поиска да му бъде наложена мярка „подписка“.

Магистратите, които се произнесоха, подчертаха обаче, че всички събрани до момента доказателства, макар че предстои да бъде изготвена пожаро-техническа експертиза, пожарът е тръгнал от стаята на бездомника. Те изтъкнаха възможността той да се укрие или извърши друго престъпление. Ако мярката бъде обжалвана, а адвокатите ще направят това, делото ще бъде на 1-ви септември.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.