Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Въвеждат месечна такса за правото да паркираш край жилището си в Пловдив
14 Април 2016
Това ще важи само за зоните със старите временни гаражни клетки, които поетапно ще бъдат премахнати
Пловдивчани ще плащат по 15 лева месечна такса за правото да паркират автомобилите край жилищата си, реши Общинският съвет. Това ще важи само за зоните със старите временни гаражни клетки, които поетапно ще бъдат премахнати. За сега  не се предвижда определянето на тарифа за свободните зони около блоковете и те остават безплатни. 

Премахването на временните гаражи, които са 8 хиляди, ще става поетапно. На тяхно място ще бъдат освободени 11 хиляди платени паркоместа. Новата наредба ще започне да действа първо в район "Централен”. В район "Южен”, където има 3200 такива гаражи, първоначално ще се мисли за зони за паркиране в старата част на "Кючук Париж" - в кв. "Въстанически", между ул. "Кукуш" и бул. "Никола Вапцаров". Иначе наредбата предвижда около всеки блок, жилищен район или зона с гаражи  да се направи схема и ще се очертаят местата. Желаещите да ги ползват ще могат да си запазят паркомясто за следващите три години, но само по едно, след което ще плащат всеки месец по 15 лева. За целта трябва да представят в районното кметство документите на жилището, както и талона на автомобила. При наличието на повече желаещи за конкретно място ще се правят търгове с наддаване, като сумата ще се плаща еднократно от спечелилия, а таксата на месец ще си остане 15 лева. Ако към обособените зони с паркоместа няма интерес и те не бъдат заети чрез търг, върху тях ще може да се спира свободно.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Генко Недев
15 Apr, 2016 | 14:19

Премахването на и без това незаконните гаражи около блоковите пространства все някога трябваше да се случи по подобие на премахването на сергиите по времето на кметуането на Д-р Чомаков, но идеята за тези 15.00 лв. не само, че няма да работи, но ще бъде проблем по-голям от съществуването на самите незаконни гаражи. По принцип и сега около повечето блокове няма достъчно места за паркиране и автомобили има паркирани по тротоарите и на всевъзможни места. Как ще се обособи паркомястото на платилия и как няма да се допуска друг да паркира на това паркомясто? Това няма как да стане, а пък ако смятат да поставят някакви възпиращи устройства с клюове или нещо подобно, то досега поне аз съм свидетел на достъчно подобни безуспешни опити от граждани и техните остатъци могат да бъдат видени на много от местата за паркиране около жилищните блокове. Ако пък въпросното решение ще служи за създаването на димна завеса от скандали зада може да мине по-безболезнено отстраняването на незаконните гаражи, то според мен е обидно при обстоятелсвото, че се намираме в Европейския съюз и претендираме за европейкс кулура да се използват подобни ориенталски методи за да се свърши някаква работа и да се вуведе някакъв ред.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.