Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пожар в депо за отпадаци край Пловдив
4 Юни 2015
Няма превишаване на нормите за вредни емисии във въздуха край селата Шишманци и Болярино

Няма превишаване на нормите за вредни емисии във въздуха край селата Шишманци и Болярино. Това сочат данните от замерванията на мобилната станция на пловидвската лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, направени днес на мястото на пожара. Огънят избухна рано тази сутрин в депото за твърди отпадъци край Шишманци. Сигналът за инцидента е подаден малко след 4.00 часа и веднага са изпратени екипи на пожарната от Пловдив и Раковски.

От гъстия дим в района, разнасян от вятъра, бяха засегнати селата Шишманци и Болярино. Четири противопожарни коли от Пловдив и Раковски, подпомагани от фадроми и трактор, опитват да гасят огнището. Пожарът е локализиран и са взети мерки да не се разпространява.

Кметът Стефка Милиева подчерта, че няма паника сред хората и че обгазяването не е било такова, че да се налага взимането на спешни мерки.

Притесненията си обаче по-скоро от тежката миризма в района, споделят най-вече майките с малки деца и възрастните хора от Шишманци и Болярино, които казаха, че в момента, в който са я усетили и са видели дима, са затворили прозорците на домовете си.

Говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев обясни:

Нямаме реално горене или разпространение на пожара по повърхността по периметъра. В самото депо на дъното му имаме тлеене на отпадъци, които отделят дим. Това е единственият проблем до момента. Правим всичко, което е по силите ни и което е адекватно спрямо ситуацията. Не е ясно колко време ще продължи това нещо, тъй като тлеенето и прогарянето в дълбочина е процес, който отнема време и не можем да се ангажираме до кога ще приключи операцията по неутрализиране на тази ситуация.

Съществува опасност за обгазяване на жителите на Шишманци и Болярино, ако вятърът се обърне в обратна посока към селата, опасява се кметът на Шишманци Костадин Иванов и допълни:

Ситуацията в момента е овладяна. Трябва да сме благодарни на природата, че вятърът е в обратна посока на селото. Не знам как депо за твърди битови отпадъци се пали, като то е само за твърди битови отпадъци. Явно не е спазена някоя технологична особеност. Ние достъп до завода нямаме. Собствениците на завода трябваше да ни се обадят, но никой не го е направил.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.