Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Пловдив откриха първия в България високотехнологичен център за спешна помощ
21 Април 2015
Към центъра ще работи специализирана лаборатория за диагностика, оценка и превенция на посттравматичното стресово разстройство

Първият в България високотехнологичен център, в който ще се подготвят екипи за спешни и извънредни ситуации, беше открит в Пловдивския медицински университет. Към центъра ще работи специализирана лаборатория за диагностика, оценка и превенция на посттравматичното стресово разстройство.

Центърът  е един малък БАН във висшето учебно заведение подчерта проф. Дора Цветкова, координатор на проекта:  

Това е за върхови постижения, където освен обучението ще се твори наука, предимно насочена за проучване на хроничното стресово разстройство, посттравматично, тоест за хора, които са подложени на стрес при бедствени ситуации. Първи ще бъдат хората, които са участвали в нашето обучение, които са давали помощ  досега. Те са пожарникари, те са охранители. При бедствени ситуации бихме могли винаги да се намесим за диагностика, за превенция и за лечение. Фармацевтичната част на центъра има за задача да генерира идеи с цел да се направят медикаменти от растителен произход, които да служат не само за превенция на хроничния стрес, но и за лечение.

В изграждането на технологичния  център за спешна медицина са вложени  близо  4 милиона  лева, осигурени по Оперативна  програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” и  от  държавния бюджет.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.