Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Еврейската общност в Пловдив благодари за спасяването си
10 Март 2015
Днес ние не почитаме умрелите, почитаме хората, които ни спасиха

Днес ние не почитаме умрелите, почитаме хората, които ни спасиха. Това каза за БГНЕС Сарина Молох, която още помни онзи страшен 10 март през 1943 година, когато заедно с родителите си и всички евреи в Пловдив е била в Еврейското училище в очакване на депортиране към лагерите на смъртта.

Тогава десетгодишна, Сарина Молох още помни думите на митрополит Кирил пред събраното уплашено множество хора- " Ще легна на релсите, ако и един човек напусне Пловдив." Заедно със свои връстници, преки участниците в събитията отпреди 72 години, техни деца и внуци, в присъствието на официални лица от Пловдив,спасената от Холокоста жена изрази своята благодарност към българите, които тогава са доказали добрите си чувства. Единственият в света паметник не на жертвите, а на спасителите, се намира в Пловдив, близо до някогашното Еврейско училище.

Синът на създателя на Пловдивския панаир и председател на Търговско- индустриалната камара Обрейко Обрейков също припомни лични спомени от деня, който и тогава е бил много студен. Новината дошла от Димитър Пешев, който се обадил по телефона от София и казал на баща му, че се готви заповед за депортацията на евреите от България. Обрейков веднага свиква събрание в Търговско- индустриалната камара, където пред препълнен салон говори първо митрополит Кирил, после той самият, следват Ангел Станков, председател на Адвокатската колегия в Пловдив, журналистите Недко Каблешков и Лука Говедаров, Йордан Ковачев и Георги Кръстев. Елитът на града всъщност се мобилизира и подписват възвание към Министерски съвет да не се допуска депортацията. На другия ден Обрейко Обрейков е привикан в общината, където се опитали да го принудят да се откаже от възванието си. Той не се съгласил.

Оттам нататък историята е позната, на дни като този се открояват имената на хората, които са показали мъжество в дните, когато в цяла Европа евреите са били депортирани без никаква съпротива. Еврейската общност в Пловдив отдавна оредя, повечето семейства емигрираха за Израел още при създаването на държавата. Връзката и благодарността на оцелелите не отслабва, затова и бе издигнат паметник на благодарността. След традиционното тържество представителите на еврейската общност отдадоха почит на гроба на патриарх Кирил Български в Бачковския манастир. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.