Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отчет за дейността на кмета на Пловдив през втората година от управлението
18 Декември 2009
Пълен текст на отчетния доклад на градоначалника
Славчо Атанасов
Славчо Атанасов

Скъпи пловдивчани,

За втора поредна година официално се събираме, за да отчетем какво и как сме свършили, откакто ми гласувахте доверие да бъда кмет на град Пловдив. Задача, която аз и екипът ми изпълняваме с отговорност, достойнство и във всяка минута с мисъл за града. И това ще остане така независимо от Кризата, от проблемите на света и държавата, независимо от политиката. Защото за града ни, въпреки пререканията, всички работим заедно, и това с администрацията, районните кметства и Общинския съвет сме го доказвали в най-трудните и най-отговорните моменти. Тогава, когато е трябвало да взимаме най-сложните решения, от които да зависи бъдещето на града, сме били обединени. И веднага ще ви дам няколко примера, за да не звучат думите ми голословно.

Работихме добре със старото, работим добре и с новото правителство, въпреки мрачните недоизказани прогнози около последните избори. В кръга на шегата даже ще кажа, че дори балите с боклук от столицата ги приемаме грубо казано “по тарифата” на предишния министър-председател. Сериозно обаче, по тази сериозна тема, точно по време на кризата, Пловдив си осигури 30 милиона лева като компенсация за депонирането на отпадъците, но не само това – ако гледаме на друго ниво, градът отново помогна за решаването не на някакъв регионален, а на национален проблем. От пловдивска страна пък решението бе взето с участието на всички политически сили, които по най-добрия начин избраха обектите, за които да се инвестират парите срещу боклука, така че Пловдив да продължи да се развива, дори и през време на Кризата. С част от тези средства вече почистваме коритото на река Марица и работим по реализирането на много важната пътна връзка Модър – Царевец. Припомням Ви, че големи компенсации за изграждане на канализации ще получат и селата край пловдивското сметище.

През изтеклата година макар и със забавяния, се решиха всички неуредици около довършването и откриването на първия у нас Завод за преработка на твърди битови отпадъци, който вече реално работи за Пловдив. Сега аз и следващите кметове на града ще имаме една грижа по-малко. Дългогодишната сага приключи окончателно и по този повод на откриването на завода дойде самият премиер Бойко Борисов, на когото като бивш колега-кмет на столицата, пожелавам бързо развитие на проекта за подобно съоръжение и за София. Екозаводът край село Шишманци вече приема боклука на Пловдив, и нещо важно тук: стартът му изобщо не променя таксата смет за пловдивчани, каквито страховити предсказания четохме и слушахме.

Напротив, таксата дори я намаляваме от догодина въпреки Кризата до 1,2 промила за гражданите и от 6 – на 5,5 промила за фирмите. Така бюджетът ще се лиши от над 2 милиона лева, но от това място Ви уверявам, че градът ни ще продължи да се чисти качествено!

Като споменахме преди малко 2 милиона лева, идва ми наум още едно хубаво постижение на администрацията: обещахме и събрахме 2 милиона от рекламна дейност, а поне толкова ще заложим и догодина.

При това, приходите от реклама щяха да са и повече, ако рекламодателите можеха по-пълноценно да използват основните булеварди, където обаче бе наложително да има ремонти. Но съм абсолютно уверен, че със скорошното приключване на този процес, пловдивчани ще усетят олекотяването на трафика, дори промяната на цялостния облик на града.

Непрекъснато ме атакуват, че в момента целият Пловдив е превърнат в строителна площадка. Аз  обаче казвам, че нещата няма да са такива, при това – в най-близкото бъдеще. Ако сте забелязали, днес автомобилите вече се движат по ремонтирания участък на бул. «България». Преди 15 дни това изглеждаше невъзможно, говореше се, че ремонтът ще остане за пролета. След четири дни пък ще отворим за движение и целия лъч от бул. «Руски» през моста на Герджика и улица «Победа» до гара «Филипово». С това осигуряваме основен директен коридор за лесно придвижване от центъра до северния изход на града.

С големите артерии нещата очевидно се подреждат, което за съжаление не може да се каже за по-малките вътрешни улички по райони. Наскоро Пловдив се избави от «най-голямата кръпка в балтона», както се шегувам: ремонтирахме основно печално известната с лунния си пейзаж улица «Михалаки Георгиев», по която вече луноходи няма да минават. А сега сериозно, само ще вметна, че всички малки улици в града трябва да изглеждат така.

Затова усилено работим да финализираме процедурата по тегленето на новия заем от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие, с който най-накрая да обновим над 100 километра от по-малките улици в шестте района на града. Още от началото на тази идея, продължавам да съм убеден, че това е единственият начин, да решим проблема дългосрочно.
В тази посока бяха и другите ни усилия да реконструираме улиците «Георги Бенев», «Димитър Талев» (за 800 000 лева), както и новата връзка между бул. «Менделеев» и близката спортна зала на Колодрума. Нов общински спортен център бе изграден към училище «Братя Миладинови» за 430 хиляди лева, а основното училище «Васил Левски» се сдоби с модерна спортна площадка за близо 90 000 лева.

В началото на 2009 година довършихме една също много важна за града инфраструктурна връзка – мостът на Адата. Там общината даде близо 6 милиона лева, за да гарантираме сигурността на пловдивчани. Защото, както знаете, мостът беше сериозно корозирал и имаше реална опасност там да се случи нещастие. Сега съоръжението е в чудесно състояние и изглежда наистина по европейски. Движението също се отпуши и преходът между районите «Северен», «Тракия» и «Източен» стана достатъчно бърз.
  
Тук ще сменя темата и ще ви съобщя една информация в аванс. Утре Община Пловдив, Областна дирекция Полиция и Прокуратурата, ще подпишат Споразумение за общи действия за превенция на престъпността, за осигуряване на спокойствието и сигурността на гражданите и за организацията на движението. Документът с конкретните мерки е резултат от поредица срещи между институциите.

Както показват данните от изследванията един от основните проблеми на Пловдив, който се задълбочава е трафикът. Вече можем да говорим, че на много места в града има критични точки, на които стават много произшествия и загиват хора. Едно такова място стана нарицателно, като кръговото кръстовище убиец в район Тракия. Там обаче решихме един дългогодишен проблем с неправилното регулиране на всички шест кръгови. Сега правилата са  такива каквито са в цяла Европа. Показателно е, че след промяната там е станало само едно леко произшествие.

Друг, доста по-тежък за решаване проблем, се оказаха ромските каруци, които от години пречат на движението по централните пловдивски булеварди.

За радост на всички шофьори, тази екзотична гледка ще става все по-рядка в нашия град. Още от пролетта с моя заповед се забрани движението им в централната градска част. После талигите бяха регистрирани от районните кметства. Междувременно се прие и така необходимата нова Наредба за обществения ред, отново подчертавам, с намесата на всички политици и с огромно мнозинство в местния ни парламент. Сега каруците ги вдигаме с паяци, ако не се движат, където е предвидено, като сме съставили над 400 акта на нарушители. На практика забранихме и шумните тържества на открито, не само тридневните ромски сватби. Време беше да се поставят ограничения за шума в различните часови пояси, а на тържествата на никого не искаме и няма да пречим. В някои райони вече има отредени, а в други се търсят и подготвят специални площадки за ромските обичаи конкретно.

Един от сериозните проблеми, които измъчват пловдивчани от години, беше недостигът на места в детските градини. В момента най-отговорно мога да кажа, че изпълнихме обещанието да решим този проблем 2 години предсрочно.
За учебната 2009/2010 година в  общинските детски градини са разкрити 14 нови групи.

Освен, че открихме 3 чисто нови детски градини, и изцяло реконструирахме тази в кв. «Прослав», за текущи ремонти през годината на 47 градини в пловдивските райони сме отделили близо 800 хиляди лева. Общинският детски комплекс бе ремонтиран текущо и основно с общо 100 000 лева. Само за обзавеждане на детски градини сме вложили също близо 800 хиляди лева.

В район „Южен” отвори врати първата детска градина в страната, строена по всички европейски стандарти. Тя се казва „Албена” и е с 8 групи за 240 деца. В изграждането й бяха вложени над 2 милиона лева. В район „Тракия” открихме целодневната детска градина „Велимира”, а 160 деца вече приема и другата нова градина „Червената шапчица” в същия район. Догодина ще завършим градината на улица «Лъджене» и ЦДГ «Рая» в район «Западен».

Не всичко е толково розово с детските ясли обаче: Над 2000 заявления за постъпване имаше тази година в шестте районни кметства. Не е ясно за колко малчугани местата не достигат, тъй като заради паниката, родителите подават молби в по няколко заведения. Заради проблема спешно приехме капиталова програма, според която до края на мандата трябва да се появят  2 нови ясли в „Тракия” и една – в район „Южен”. По едно ново комплексно детско заведение ще се отвори в 4 от шестте района без „Източен” и „Тракия”. Ще се открият млечни кухни в „Централен” и „Западен”. Отново повтарям, за разлика от яслите, въпросът с детските градини в Пловдив е изцяло решен. И по този показател Пловдив изпревари всички големи градове в страната. Тази година дори се оказа, че имаме над 250 свободни места, тъй като не затворихме и подблоковите градини.

След много срещи на българските семейства от ромския квартал „Столипиново” с градската администрация и общинския съвет миналата есен и зимата, се оказа, че общината няма как да помогне на хората, които искат да заменят апартаментите си там с жилища в някои от другите 5 района на града. Благодарение на упорството на общинската администрация обаче пловдивски депутати започнаха и законодателна инициатива, с която в крайна сметка се измени Законът за общинската собственост, така че заменките отново да са възможни. Всяка от тях ще става с отделно решение на Общинския съвет по така наречената програма „Столипиново 2”. Общината създаде работещ механизъм, за да започне реално решаването на проблема на около 130 български семейства в Столипиново и по улиците „Крайна” и „Крайречна”, както и пред 37 домакинства, останали да чакат от първия етап на програмата, стартирала още през 1991-а.

В тази връзка Община Пловдив продължи активната си политика в изграждането на нови общински жилища. С наскоро приетите нови 24 апартамента в район «Западен», общият брой на новите общински жилища става 300. В условията на криза това е една от логичните антикризисни мерки, а именно средствата да се влагат в недвижими имоти и инфраструктура, което и правим.

И като говорим за жилища, проблемът в Столипиново засягаше само няколкостотин души, напоследък обаче общественото внимание е насочено към потенциалната заплаха на магнитните излъчвания.  Въпреки че мобилните оператори пратиха в съда дългоочакваното решение на Общинския съвет срещу вредните антени, и въпреки че контролът върху тях не е работа на общината, обезпокоени от многото сигнали на граждани, започнахме да проверяваме какво е излъчването около местата, където са децата на Пловдив – училищата, яслите и градините. С това, подчертавам, не водим война с мобилните, кабелните и всички останали оператори! Просто, загрижено сигнализираме отговорните институции, които нямат ресурса или желанието да пазят хората от излъчването на клетките.

Нека Ви припомня, че с решението си от лятото Общинският съвет ми даде правомощията да организирам демонтирането на излъчвателите в радиус 300 метра от учебни и лечебни заведения, детски градини, ясли и читалища, ако се регистрира опасност за здравето на хората. За да установим каква е реалната ситуация, ще продължим замерванията, докато не сме напълно сигурни в безопасността на всички излъчващи съоръжения в града. Дори ще предложим на Общинския съвет да бъде създадено специализирано звено, което непрекъснато да следи за спазване на здравните и технически норми.

Отстоявайки интересите на пловдивчани, се наложи да разменим остри реплики с предишното правителство, конкретно с военното министерство и с премиера. Повод за това бе нерешената вече 8 години съдба на стадион „Христо Ботев”. Новият заместник-министър на отбраната Валентин Радев ни увери още преди месеци, че в най-кратък срок ведомството ще разреши казуса със собствеността върху стадиона. Все още чакаме министерството скоро да вземе решение, което да е от полза за пловдивчани и за спорта.

Едно от предизборните ми обещания беше провеждането на активна политика за подобряване на условията на работа на спортните клубове в Пловдив. За тази цел увеличихме в пъти бюджетната субсидия за спорта, който с години е бил пренебрегван от общинската администрация в предишните мандати. Заедно с това направихме и промяна в общинската структура. Смятам, че важността на спорта и проблемите, които стоят пред него, изискваха свой заместник-кмет, който да работи за решаването им. Тази общинска структура отговаря и за работата с младежта на Пловдив, като ние сме един от малкото градове, които вече имат разработена стратегия за младите.

След отлично представяне на нашата кандидатура, Пловдив успя да спечели домакинството на 2 големи първенства по гребане през 2011-а и 2012-а година. Тук се проведе и Европейското първенство по фехтовка, предстои и домакинство на Европейската клубна купа по шахмат. Това е солидно доказателство за нашите намерения в областта на спортните постижения.

През последната седмица световните агенции разпространиха информацията, че Пловдив е сред 5-те най древни градове в света. Аз винаги съм казвал, че когато говорим и мислим за Пловдив, винаги трябва да се съобразяваме с неговата древна култура. И затова грижата за културата на Пловдив винаги е била основен наш приоритет.

Въпреки Кризата, Община Пловдив задели в бюджета си повече от 1 милион лева за културни форуми, 400 000 от тях – само за Есенния салон на изкуствата, който привлече половин милион гости на града само за 2 месеца. През пловдивските сцени тази година минаха легенди като тримата най-големи клавирни виртуози в историята на съвременната музика: Джон Лорд от Дийп Пърпъл, Рик Уейкмън от Йес, и Кийт Емерсън.

 Друго голямо събитие, което не можем да пропуснем, бе националният форум на книгата «Пловдив чете». И като споменаваме велики имена на живи класици, ще отбележа гостуването на световно известния Евгений Евтушенко. В културния ни календар бяха и фестивалите „Сцена на кръстопът”, „Златната ракла”, Международния куклено театрален фестивал, рок – и джаз фестовете, Международния пленер по живопис, кинофестивалите, сред които и първият форум на Европейското кино. Само Нощта на музеите и галериите бе посетена от почти 300 хиляди души.
Подпомогнахме държавните културни институции със 100 хиляди лева – става дума за Кукления театър, Драматичния театър и Оперно-филхармоничното дружество. Отпуснахме и 75 000 лева, за да помогнем и на пловдивските читалища.

На основните туристически обекти и градски забележителности на Пловдив поставихме информационни табели, с което завършихме така наречените „туристически маршрути”. Тъй като един от приоритетите на това управление е Пловдив да бъде привлекателна туристическа дестинация, изработихме и Стратегия за развитието на туризма до 2013-а година.
За да оправдаем имиджа си на културна столица, Община Пловдив раздаде 10 хиляди туристически карти на града с полезна информация, отпечатани на български и на английски. В пътеводителите подробно бяха описани историческите забележителности, културните средища, дори маршрутите на превозните средства от градския транспорт. Имаше и снимки на забележителностите от региона, както и информация за паметниците и музеите в града. Издадохме и подробен пътеводител за Старинния Пловдив на 10 езика, сред които шведски, арабски и японски.

Напролет ще открием официално и Археологическия музей, който за срам на всички, не работи вече 17 години. Сградата беше в окаяно състояние, а там има над 100 000 експонати, много от тях уникални за света, не само за България. Сега сградата е ремонтирана, направено е ново крило, специално хранилище, експозиционните зали ще са няколко, монтирана е свръхмодерна охранителна система и всичко е на световно ниво. Общата стойност на проекта е 2 милиона и 400 хиляди лева. Искрено се надявам там да успеем да експонираме за постоянно Панагюрското златно съкровище, защото то принадлежи на пловдивчани.  

Като говорехме за Стария град обаче, няма да го скрия, проблемите през годината никак не бяха малко. Сред добрите вести за резервата бяха прехвърлянето на Небет тепе за стопанисване от общината и реконструкцията на Обредния дом за младоженци срещу храма „Света Богородица”. Лошото обаче е, че за ремонт чакат още близо 90 рушащи се къщи в Стария град, всяка от които е паметник на културата. Идната година започваме обновяването на 9 от най-силно разрушените сгради, за които вече сме финализирали всички предварителни процедури. Нуждаем се обаче и от помощта на гражданите, които са собственици на такива сгради. Иначе в Старинния Пловдив бе изградено осветление и бе възстановен калдъръмът в повредените участъци. Общината даде за това над 60 000 лева. Други 30 хиляди бяха преведени целево на район „Централен” за реализирането на проекта „Източна порта”.

Междувременно продължава основната реконструкция на Синдикалния дом в Пловдив. Сумата там надхвърля 40 милиона лева за цялостното обновяване, през 2009 – та общината ще плати около 5 милиона за първия етап на ремонта. Парите са големи, но концертната зала, която ще бъде изградена вътре ще е най-модерната в страната. Със специална въртяща се сцена, нужното осветление и разбира се създаване на специална акустична среда. Салонът за зрителите също се подновява основно.   

Ново художествено и улично осветление направихме и в централния квартал „Капана”. Там също подменихме и част от тротоарната настилка. На по-ранен етап се решиха в голяма степен и проблемите с канализацията в квартала. Само ще припомня, че такива ремонти там не бяха извършвани половин век: 2 километра и половина тротоари с обща квадратура 4000 кв. метра; 114 осветителни стълба със съгласието на Националния институт за паметниците на културата, заради статута на района. Художественото осветление и новите тротоари струваха 425 хиляди лева. Понеже недобросъвестни шофьори паркират върху новите настилки в „Капана”, планираме да поставим там метални охранителни колчета, докато приемем специалната организация на движението в квартала, която разработваме в момента.

Преди време аз като кмет поех един твърде отговорен и тежък за реализиране социален ангажимент за следващата година, който касае 80 000 души. Отпадат така наречените „половинки билетчета” в масовия транспорт на града, за всички групи, които могат да ползват преференции. Така, без да се отчита месечният доход, или пък степента на уврежданията на хората например, всички тези 80 000 души ще могат да се возят с обща месечна карта за всички линии едновременно, с цена 10 лева.

 Това означава, че догодина общината ще трябва да удвои, че и отгоре, парите, които дава на превозвачите. От бюджета за намаленията ще трябва да се заделят 6 милиона и половина лева на фона на 3 милиона за миналата година. Това се налага, тъй като, за да си купят хората карти от 10 лева, общината ще трябва да плаща по 10 лева и 50 стотинки за всяка карта на превозвачите. Ще има разбира се и карти за тримесечие, полугодие и цяла година. Направихме всичко това, въпреки приетите вече (отново подчертавам с единодушие) решения, само за да отговорим на очакванията и тревогите на нашите бащи и майки, на болните и на бедните, но и на тези, които учат, и към които са концентрирани надеждите ни.

Тази година в сградата на голямата община направихме така наречения фронт офис, на който гражданите получават всички услуги и справки на едно място. Макар и със закъснение изградихме модерна рампа за инвалидни колички, която стига от външното стълбище до последния етаж на администрацията. С 80 000 лева закупихме нов 5-и бус за транспорт на трудно подвижни хора по заявка. Подчертавам, че Пловдив е единственият град, в който тази услуга е напълно безплатна за хората.

Също безплатно ще се хранят до 31-и март 2000 социално слаби пловдивчани в социалните трапезарии, които открихме в шестте района онзи ден. За тази цел общината даде 270 000 лева. В същото време възрастни и болни хора получават грижа от домашния социален патронаж, за което общината осигурява над 830 хиляди лева от бюджета си.

Както и друг път съм казвал, грижата за децата и възрастните с увреждания е мерилото за развитието на едно общество. Затова през 2009-а разкрихме нови социални услуги. Създадохме Дневен център, който се грижи за 50 възрастни хора с увреждания  на територията на Су Пе Це „Свети Георги”.  Дневен център за стари хора заработи и в сградата на БЧК. Домът „Олга Скобелева” пък приюти Дневния център за деца с увреждания. И за да затворим кръга на социалната грижа, финализирахме проекта Защитено жилище за възрастни и изградихме Център за социална рехабилитация и интеграция за още 50 души.

До момента говорихме основно за средства, които сме инвестирали, сега ще кажа няколко думи и за приходната част на бюджета. Може би повечето от Вас знаят от медиите, че в общината заварихме доста големи суми от несъбрани данъци, такси и глоби. С голяма изненада научих, че в Пловдив се движат над 7 500 автомобили, на които данъците не са платени. Оказва се, че собствениците ги регистрират в КАТ и  след това си ги карат най-спокойно, без да плащат.

Няма конкретно да коментирам защо и как е станало така, но беше нужно политиката на Община Пловдив да се промени радикално в това отношение. Най-малкото това е и социална справедливост, защото не може един да си плаща коректно задълженията, а друг да се скатава.

Искам да кажа, че на колегите от дирекция „Местни данъци и такси” беше възложено да проведат една твърда и безкомпромисна кампания по събирането на тези стари натрупани задължения. С радост мога да отбележа, че те се справиха много добре и в общинската хазна бяха събрани над 7 милиона лева стари задължения само за 2009 година. Една скоба ще отворя и ще добавя, че заедно с миналата година, сумата на събраните стари задължения надхвърля 15 милиона лева. Това са пари на пловдивчани и ние бяхме длъжни да ги съберем.

 Като говорим за милиони, до дата 30 ноември 2009 година, от местни данъци и такси в касата на Община Пловдив са постъпили 49 милиона 514 хиляди и 944 лева. В оставащите дни до края на годината, според нашата прогноза сумата ще нарастне на 53 милиона 348 хиляди и 795 лева. Това ще бъдат 92 цяло и 3 процента от предварително заложените приходи от данъци. Трябва обаче дебело да подчертая, че събираемост над 90 процента по време на икономическа криза е наистина много добро постижение.

И говорейки за приходи, тук е мястото да посоча какви средства е успяла да привлече Община Пловдив от европейските програми и проекти. За последната година в града са влезли 15 милиона лева от европарите. В момента се усвояват 19 проекта, още 15 чакат одобрение. Ще спомена само по-големите от тях.
За ремонт и реконструкция на училищни сгради  по Оперативна Програма „Регионално развитие” усвоихме 5 милиона и 966 хиляди лева. С тях бяха ремонтирани Образцова математическа гимназия , Езиковата гимназия заедно с прилежащото й общежитие, както и СОУ “Димитър Матевски”.

За реконструкция и модернизация на откритите площи на 12 детски градини Община Пловдив спечели 664 хиляди евро.

В основно училище "Кочо Честименски" ще бъде изграден закрит плувен бассейн, а начално училище «Христо Ботев» ще има нов физкултурен салон. Стойността на проекта е 630 хиляди лева.

За подобряване на екологичната и градската среда по Оперативна програма Регионално развитие спечелихме 2 милиона и 963 хиляди лева, с които ще бъдат възстановени редица паркове и зелени площи в Пловдив.

По проекта „Красива България” спечелихме близо 240 000 лева за ремонт на дома за деца „Мария - Луиза”.

По програма ФАР получихме 108 000 евро за хората в неравностойно положение, за да могат те да повишават професионалната си квалификация и да бъдат конкурентни на пазара на труда.
Ще спра дотук с изброяването на проектите, има още доста направени неща. Само ще допълня, че Община Пловдив подготвя и очаква одобрение и на други доста сериозни проекти. Такъв е Ве и Ка секторът, където сумата е 47 милиона евро, Транспортният проект е на стойност около 50 милиона евро, като за електронното таксуване вече усвояваме 180 000 евро за техническата помощ. Кандидатстваме и за създаването на Технологичен парк на територията на Пловдив. По проекта „Красива България” ще включим още шест обекта, като само два от тях са на стойност 400 хиляди евро. Подготвяме проект и за още две нови спортни площадки.

Спирам дотук с отчета за дейността на администрацията за изминаващата 2009 –та. Мисля, че това е по-същественото, което дава представа какво и как сме свършили през годината. Нека оценката бъде на пловдивчани, аз лично смятам, че администрацията може да работи още по-добре и ще положим усилията си в тази посока през 2010 – та.

С уважение,
Славчо Атанасов
Кмет на Пловдив

 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

zz
03 Jan, 2010 | 15:38

http://vbox7.com/play:e2afc444

славчоооооооооооо
02 Jan, 2010 | 00:53

много се изложи


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.