Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
1 година затвор за бившия шеф на Затворническото общежитие е окончателната присъда
17 Декември 2009
Славейко Данчев бе обвинен в злоупотреба със служебното си положение


 Върховния касационен съд потвърди реалното изтърпяване на наказанието в размер на 1 година лишаване от свобода и глоба в размер на 300 лв на бившия началник на Затворническото общежитие към Затвора- Пловдив Славейко Данчев. Първоначалната му присъда от година и седем месеца лишаване от свобода, наложена от Окръжен съд- Пловдив, бе намалена на 1 година от Апелативен съд- Пловдив, днес тя бе потвърдена. Тя вече е окончателна и не подлежи на обжалване.

  Върховният съд е преценил, че предходните инстанции правилно са наложили ефективно изтърпяване на наказанието, тъй като деянието, с оглед служебното положение на подсъдимия и мястото на извършването му, е с висока степен на обществена опасност, тъй като засяга обществени отношения, свързани с авторитета на държавния апарат във връзка с изпълнението целите на наказанията, спрямо намиращите се в затвора.

          Данчев беше признат за виновен в това, че в периода 16.11.2007 г. до 19.11.2007 г. в гр. Пловдив в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – Началник на Затворническо общежитие – „ Хеброс” при Затвора гр. Пловдив е използвал служебното си положение, за да набави за себе си противозаконна облага – сумата от 100 евро и 200 долара – престъпление по чл. 283, НК.

         Данчев беше признат за виновен и в това, че на 19.11.2007 г. в гр. Пловдив, държейки огнестрелно оръжие – пистолет „Макаров ” не е взел необходимите мерки за сигурност, а именно не го е съхранявал в метална каса – чл.338, ал.1, НК.     

  Присъдата бе наложена за злоупотреба със служебното положение. Славейко Данчев е искал 500 лв от затворник, за да го включи в списъка за предложените за условно предсрочно освобождаване.
        
 Наказанието ще се изтърпява при първоначален “ ОБЩ “ РЕЖИМ.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vlady
18 Dec, 2009 | 14:56

Нека да поживее в общежитието на което е бил шеф, настанените ще са много щастливи.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.