Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
10 организации на хора с увреждания в Пловдив искат да съдят ОбС заради таксуването в градския транспорт
3 Декември 2009
Кметът Славчо Атанасов: Пловдив е единственият град в страната с такива преференции
Славчо Атанасов
Славчо Атанасов

10 организации на инвалидите от Пловдив излязоха с призив- обръщение срещу подоходните карти за масовия градски гранспорт в Пловдив и цена на билет от 40 стотинки. Те настояват Общинския съвет да разгледа повторно въпроса с преференциалните пътувания на хората с увреждания. Последното решение гласи, че те купуват от 2010 година билет от 40 стотинки и карта от 15 до 40 лева, в зависимост от дохода.

Съюзите на инвалидите в Пловдив ще излязат на протести и ще бойкотират закупуването на карти в бюрата на превозвачите. Те са готови и да заведат и иск във Върховния административен съд срещу решението на местния парламент, което според тях ги ощетява и нарушава човешките им права. Отделни мнения на хора с увреждания- сред които и слепите в Пловдив са съгласни за месец да купуват карта по 10 лева, но не и да заплащат билет в автобуса. През 2009 година те пътуваха с карта от 10 лева за цялата година.

По повод обявения протест на инвалидите заради недостатъчни преференции в масовия градски транспорт кметът Славчо Атанасов заяви, че Пловдив е единственият град с такива преференции. "Нека не режем клона, на който седим!”, призова той.

Ето пълният текст на изявлението на кмета Славчо Атанасов по повод  информацията, че Съюзите на инвалидите в Пловдив са готови да заведат иск във Върховния административен съд срещу решението на местния парламент за преференциите в градския транспорт:

Община Пловдив направи и невъзможното, за да пътуват гражданите с намаление в градския транспорт. По-голям компромис от този няма как да се поеме. Пловдив е единственият град с такива преференции, нека не режем клона, на който седим! Защото остава единствено алтернативата в града да няма градски транспорт. Кое ще бъде по-добре, сегашните преференции, от които ще се ползват голям брой хора, или връщане на старото положение, което на практика ще ликвидира обществения превоз в града? Не мога да приема, че решението за картите на инвалидите е безотговорно, както е коментирал Иван Тотев. Точно обратното. Но никак не е удачно да се настройват едни срещу други отделните социални групи в обществото по такъв начин. По-скоро Областният управител би могъл да помогне за решаването на проблема като търси възможности на държавно ниво да се увеличат субсидиите за градския транспорт в Пловдив.

Живеем в свободна и правова държава и аз уважавам свободата на всеки да обжалва и да спори в съда. В същото време искам много ясно да кажа, че едва ли има човек в този град, който повече от мен да иска пенсионерите и хората с увреждания да живеят добре и комфортно.

За пореден път ще повторя, че Пловдив е единственият град в България, който запази преференции за пътуване в такива размери. Като кмет аз поех моята лична отговорност и дори има прокурорски проверки срещу намалението на билетчетата. И тук трябва да се знае, че не общината, а държавата налага жестоки ограничения в регламента кой и как има право да се вози с намаление в масовия транспорт. Дори и държавната субсидия за транспорта е значително по-малка, отколкото е била досега.

Аз обаче продължавам да стоя зад поетия ангажимент пред пловдивчани те да не губят тази важна социална придобивка и решенията на Общинския съвет бяха точно в тази посока. Заедно с това, Община Пловдив, отново единствена в страната, предлага безплатен специализиран превоз за инвалиди, който вчера бе увеличен с още едно ново превозно средство.

Според мен с протести и бойкоти нищо позитивно не може да се постигне, трябва да се гледа малко по-реалистично на ситуацията в момента. А положението е това – да има транспорт и хората да ползват преференции или общественият превоз да изчезне.”


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.