Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Безмълвен протест пред Транспортна болница
26 Май 2009
Глухите шофьори, отрязани за удължаване на шофьорските книжки, показваха издадени права в други страни

Само в Пловдив, оказва се, четат Наредба 31 на Транспортно министерство така, че в резултат глухонеми шофьори с по 20 години безавариен стаж на пътя, губят правото повече да карат книжки и в медицинското им удостоверение се мъдри определението " негоден". След като казусът бе повдигнат в медиите след пресконференции на независимия депутат Мария Капон в Пловдив и София, в понеделник глухонеми шофьори протестираха пред Транспортна болница с плакати " Не сме негодни" и "Ние сме отлични шофьори".

Глухи шофьори обсадиха вчера Транспортната болница с плакати "Не сме негодни", "Ние сме отлични шофьори". Показваха шофьорски книжки, издадени им в други страни без никакъв проблем- испански, руски, американски. В САЩ например те се издават доживот. Показваха и Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, където изрично пише, че трябва да се поощрява тяхната мобилност и независимост. Всички тези доводи обаче удрят на камък в позоваването на Закона от лекарската комисия и управителката на Транспортна болница д-р Пламена Първанова.

В ролята на преводач на протеста влезе Спаска Джангозова, организационен секретар на организацията на глухите в Пловдив и Пазарджик. Тя каза, че другаде в страната не слагат печат "негоден" на глухонемите шофьори. С протестиращите бе и Мария Капон, която изнесе случая на бял свят.  "Навсякъде в света тези хора, които имат много развита сетивност, получават свидетелства. Автомобилът ги прави независими", подчерта тя. Преди дни Капон сезира и Комисията за дискриминация, настоява и Инспекторатът към здравното министерство да направи проверка в болницата.

Отказът от подновяване на шофьорски книжки на дългогодишни водачи затруднява ежедневния им живот. Пречи на работата им, на грижата за децата. Трудно се обяснява и на шофьор на такси къде трябва да отиде човек, който е глухоням. Няма и обяснение как изведнъж човек, който е управлявал до 20 години автомобил без нарушение, изведнъж става негоден като шофьор. Очаква се развръзка на казуса следващата седмица.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.