Факти, Анализи, Коментари
   27 Октомври 2021
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Паметна плоча за патриарх Кирил и екзарх Стефан поставят в Бачковския манастир
21 Април 2009
Мемориалът е признание на държавата Израел за участието на духовниците в спасяването на българските евреи
Бачковският манастир
Бачковският манастир

Патриарх Кирил

Екзарх Стефан

Днес в  Бачковския манастир тържествено се открива паметна плоча, почитаща Патриарх Кирил и Екзарх Стефан за тяхната роля за спасяването на българските евреи през Втората световна война.
Организатор на събитието е Посолството на Държавата Израел в Република България. На церемонията присъстват  Н.Пр. Посланика на Държавата Израел г-н Ноах Гал Гендлер, Председателя на организацията на евреите в България „Шалом” - г-н Максим Бенвенисти, областният управител на област Пловдив -  г-н Тодор Петков и представител на Светия синод.

Патриарх Кирил , тогава митрополит в Пловдив, дръзва през 1943 година да се опълчи на властите, за да спаси подготвените за депортиране в лагерите на смъртта пловдивски евреи. Той поема събраните за депортиране евреи под своя закрила и заявява, че ако ги натоварят във вагоните, ще легне пред влака. За това си дело той е провъзгласен от организацията "Яд Вашем" за "праведник на народите", а наследниците му получават специална благодарствена грамота и почетен медал. Патриарх Кирил умира на 7 март 1971 г. и е погребан в главната църква на Бачковския манастир.

Екзарх Стефан е една от най- интересните и влиятелни личности на Българската православна църква. По време на Втората световна война той предоставя ценна информация на британското разузнаване. Въпреки близостта си с двореца, тогава митрополит Стефан не споделя прогерманската ориентация на цар Борис ІІІ. Още през 1940 г. е сред достойните българи, които протестират срещу антиеврейския по дух законопроект за защита на нацията. Воден от мисълта, че ние всички сме синове на един небесен баща, Стефан Софийски, заедно с други митрополити, категорично се обявява против дискриминацията на българските евреи и апелира “да запазим доброто си име на свободолюбив, правдив и толерантен народ“.

“Еврейският въпрос е сред най-често обсъжданите на заседанията на Светия синод” - твърди историкът Михаел Бар-Зоар в книгата си “ИЗВЪН ХВАТКАТА НА ХИТЛЕР. Героичното спасяване на българските евреи”. На едно от тези заседания, състояло се на 2 април 1943 г., Стефан казва: “Евреите знаят добре, че за тях няма кой да се застъпи тъй авторитетно, освен Българската църква и че ако тя действа по-енергично, нейният глас не може да не бъде чут... И ако църквата ни не се намеси, за да защити тия нещастни люде, ние можем да очакваме още по-големи издевателства и жестокости, за които един ден добродушният ни народ ще изпитва срам, а може би и други несгоди. Еврейското преследвано малцинство вика към нас за помощ... Нека правителството се вслуша в съвета на родната ни църква - тя никога не е давала лош съвет

Екзарх Стефан също е провъзгласен за "Праведник на народите" от израелския мемориален институт "Яд Вашем"


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.