Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Леденото хоро отново се изви в Калофер
6 Януари 2023
Кръстът от река Тунджа извади младо момче. По традиция символът на вярата бе връчен на най-малкия участник в ритуала – Теодор, на година и 9 месеца
Mъже от цялата страна играха леденото хоро в Калофер днес. Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за ежегодния ритуал, въпреки че реката не е особено пълноводна тази година. 

Кръстът от студените води на река Тунджа извади младо момче. По традиция символът на вярата бе връчен на най-малкия участник в ритуала – Теодор, на година и девет месеца. Хорото бе водено от кмета на града Румен Стоянов, съобщава БНР.

Леденото хоро е сравнително нов ежегоден обичай в Калофер на Богоявление. Хорото, наричано още мъжко хоро, се играе само от мъже в ледените води на река Тунджа. Сравнително разпространена в общественото пространство е тезата, че леденото хоро започва да се организира ежегодно през 80-те години на ХХ век.

През 2015 г. проф. Божидар Димитров изразява хипотеза, без аргументи в защитата ѝ, че традицията произлиза от практиката Османската империя да вербува хайдушки чети срещу определена свобода – за да се отърве от тяхното влияние и същевременно да получи охраната на проходи. "Леденото хоро" имало за цел да вземе превантивно страха на околните села, откъдето могат да се появят разбойници.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.