Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Проф. Мира Кожухарова: Четвъртата вълна спада много бързо
12 Декември 2021
Факт е, че броят на починалите хора всяка седмица следва абсолютно категорично даже и по форма епидемичната вълна, посочи тя
Четвъртата вълна доста силно спада. Спада и броят на хората в болнични заведения, започна да спада и смъртността. Това каза съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Тя допълни, че се увеличава и броят на ваксинираните у нас над 12-годишна възраст като те вече са достигнали 30%. „Въпреки това оставаме на опашката. Ако в началото си на последно място, винаги оставаш на такова", коментира вирусологът.

По думите й е можело да има и по-малко жертви от пандемията, но е възможно да има още вълни и други пандемии. Проф. Кожухарова добави, че по време на пандемичния грип жертвите са били повече, но регистрацията е била по-слаба. „Факт е, че броят на починалите хора всяка седмица следва абсолютно категорично даже и по форма епидемичната вълна", посочи тя.

Връщането на учениците в присъствена форма на обучение според Кожухарова само по себе си представлява риск, но той е по-малък от риска от дефицитите, които се натрупват, ако са в онлайн форма на обучение.

Следваща вълна по-скоро би имало заради способността на вируса да се променя, за да заобиколи имунитета.

Според нея реваксинацията е необходима за всички. „След изминаване на месец след ваксинацията няма проблем човек да се реваксинира, но в момента препоръката е между третия и шестия месец след последната доза", уточни епидемиологът. Ако коронавирусът даде белег, че става респираторен вирус, също ще трябва да се ваксинираме всяка година. По отношение на смесването на ваксините, Кожухарова заяви, че този вариант дава добър ефект върху имунитета.

Кожухарова заяви, че е много обезпокоена от реакцията на депутатите и възможността да го отменят за всички. „Ако депутатите не разбират, че зеления сертификат е важна мярка, която осигурява безопасна среда, те не оценяват противоепидемичните мерки. Трябва да се води информационна кампания първо сред депутатите, а после сред нас", заяви Кожухарова. Според нея няма място за оригинални подходи в борбата с пандемията.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.