Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изправи се БГ! Ние идваме! отказа подкрепа на проектокабинета
9 Август 2021
По-рано днес партията се събра, за да реши дали да подкрепи, или не предложения състав от Слави Трифонов
„Изправи се БГ! Ние идваме!" ще гласува единодушно против кабинета, предложен от партия „Има такъв народ", това заяви председателят на парламентарната група Мая Манолова по време на брифинг пред медиите.

По-рано днес партията се събра, за да реши дали да подкрепи, или не проектокабинета на Слави Трифонов.

"Доста семпъл състав на кабинета на фона на огромните очаквани на българите. Това предлага съставът на кабинет на Има такъв народ.", заяви Манолова.

"Поели сме ясен ангажимент към българските граждани, към хората по площадите да подкрепим правителство на промяната, правителство, което да демонтира едноличния модел, правителство, което да се справи с корупцията, поравителство, което да извърши смели реформи на първо място в съдебната системата", продължи Манолова.

От думите й стана ясно, че и тяхната ПГ е получила документ от ИТН, но това не е споразумение, което да са подписали и двете страни, предаде Кросс.

"Предложена е едностранна декларация, в която няма ясни ангажименти и срокове, тя е пълна с добри пожелания. Така и споразумение не бе подписано. Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и ДПС. Не можем да правим компромис с очакванията на българските граждани", категорична беше Манолова.

"Изначално нашето желание беше да има правителство, предложено от ИТН. Предложените кандидати за министри в кабинета не са такива хора, те са семпъл състав в сравнение с големите очаквания на българските граждани, на хората, които бяха десетки, стотици дни по площадите на България. Част от предложените хора са напълно неприемливи. Ние ще положим всички усилия да има почтено, силно, реформаторско правителство, правителство на промяната, но няма да правим компромис с очакванията на хората", допълни тя.

"Не бива да се смята за акт, който показва неуважение към нашите потенциални партньори, напротив, подхождаме с цялата отговорност и точно затова не можем да си позволим да не можем да гарантираме програмните си споразумения с подпис", добави и Арман Бабикян.

"След като всеки гражданин, подавайки своя глас, се подписва, и ние представлявайки гласовете на хиляди българи, да не можем да гарантираме програмните си споразумения с подпис на споразумение помежду ни. Това е несериозно и не се прави никъде в цивилизованите страни. На мъжка дума и на юнашко биле, няма как да гарантираме сигурността на поетите ангажименти. Освен това, просто да подкрепим някакъв кабинет, към когото нямаме никакво отношение, виждайки слабостите му, само за да не обидим някой партньор, няма как да стане. Този, който наистина е загрижен за доброто управление на страната в тежък момент и след толкова години диктаторско управление, би трябвало да даде обратния пример", коментира Бабикян.

 Той призова партиите да надмогнат себе си. "Никой никъде в цивилизования свят не се съгласява на общи действия, ако няма лист хартия. Ние не сме в кръчма, в която в определен час да се тупаме в гърдите и да се питаме "ти мен уважаваш ли ме", добави той по отношение на необходимостта от писмено споразумение.

"Скъпи избори са винаги по-малко скъпи от едно лошо правителство, така че, нека днес да кажем, че не се плашим от никакви избори", включи се и Мария Капон. Все пак тя направи уговорката, че от групата ще положат усилия първо да има правителство.

Към казаното Татяна Дончева уточни, че изискването към едно споразумение е да има подпис на лидера. Тя посочи, че под този документ трябва да стои само подписът на Слави Трифонов и на никой друг.

Отново бе повторено, че не одобряват кандидатурата на Петър Илиев. 

"Проблемът не касае отделната личност, а механизмът, по който е сглобено това правителство. По наше мнение той е много грешен", каза и Николай Хаджигенов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.