Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Има такъв народ" няма да прави коалиции, а правителство на малцинството
12 Юли 2021
Трифонов поиска да управлява самостоятелно "както сме заявявали нееднократно ИТН няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС". От друга страна т.нар. протестни партии не събират парламентарно мнозинство от 121 гласа
"Има такъв народ" няма да прави коалиции, а ще предложи на парламента собствено правителство. Това обяви лидерът на партията Слави Трифонов, предаде БНР.

В изявление, излъчвано по тв „Седем осми“ и във Фейсбук, Трифонов поиска да управлява самостоятелно: „Както сме заявявали нееднократно „Има такъв народ“ няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС. От друга страна т.нар. протестни партии не събират парламентарно мнозинство от 121 гласа за съставяне на стабилно правителство. В такъв случай ИТН няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелно отговорност за съставяне на правителство“. 

За премиер ще бъде предложен Николай Василев - бивш вицепремиер в две правителства - на НДСВ и на тройната коалиция. Завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония). Говори 7 езика. На 51 години.

За министър на финансите – Мария Бойчинова, завършила с пълно отличие колежа "Васар" в Ню Йорк, учила е в Лондонския колеж по икономика и политически науки, работила в "Мерил Линч" и "Джей Пи Морган". Говори 3 езика. На 34 години.

За министър на икономиката – Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в два кабинета 2003-2009 г. Магистър по планиране и прогнозиране на икономическите системи от УНСС. Говори 3 езика, на 56 години.

На образованието – Наталия Митова – завършила е Колумбийския колеж в Южна Каролина, експерт по образование, има магистратура по публични политики от Мерилендския университет, допълнителни квалификации от Колумбийския и Оксфордския университет. Говори 4 езика, на 39 години.

На енергетиката - Красимир Ненов, изпълнителен директор „Контур глобъл - Марица изток 3". Придобива бакалавърска степен от университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от университета "Корнел", САЩ, а също и по бизнес администрация от университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски директор на енергийни компании в България и Русия.Говори 4 езика, на 52 години.

На здравеопазването – Велислава Петрова, имунолог, учила в университет в Бристол и Кеймбридж, има докторска степен по имунология. Старши мениджър в глобалния алианс за имунизация и ваксини в Женева. Говори 3 езика, на 31 години.

За МРРБ – Михаела Лашова, финансист и мениджър. Има магистърска степен по финанси от "Сити юнивърсити" в Сиатъл и бакалавърска степен от университета в Чикаго, Илинойс. Говори 2 езика, на 43 години.

За министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Христо Алексиев, магистър по икономика, бакалавър по политология, бивш министър от служебно правителство (2017). Говори 2 езика, на 39 години.

Ивайло Кожухаров – за министър туризма, магистър по икономика и по маркетинг, с над 17-годишен професионален опит в туризма. бивш мениджър на хотелска верига в Албена, мениджър на хотел в София, част от международен бранд. Говори 4 езика, на 36 години.

За министър на земеделието, храните и горите – Пламен Абровски, юрист, магистър по право, специалист по земеделско право, европейски процедура и политики. Дългосрочно командирован като втори секретар в представителството на България в ЕС в Брюксел. Говори 3 езика, на 41 години.

За министър на отбраната – Теодора Генчовска, експерт по отбрана и въоръжени сили, завършила Военната академия "Георги Раковски", ръководила е структура в Министерството на отбраната. Говори 2 езика, на 50 години.

За министър на труда, социалната и демографската политика – Лилия Иванова, юрист, завършила право в СУ, има множество квалификации в чужбина. Говори 4 езика, на 52 години.

За министър на културата – Станислава Армутлиева, музикален продуцент. Завършила е НАТФИЗ. 30-годишен опит в мениджмънта на творчески продукти, авторски и сродни права. Председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на "Профон", член на УС на "Мюзикаутор". Говори 3 езика, на 50 години.

За министър на правосъдието – Петър Илиев, юрист, магистър от СУ, преподавател по конституционно право. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Говори 4 езика, на 43 години.

За министър на младежта и спорта – Радостин Василев, юрист, адвокат, специалист по спортно право. Осъществява процесуални представителства пред ФИФА и УЕФА, както и пред Спортния арбитражен съд в Женева. Говори 4 езика, на 36 години.

Министър без портфейл по ромските въпроси – д-р Антония Валентинова, лекар, анестезиолог. Завършила е МУ - София, работи като ординатор в Спешна помощ, както и като специализант по анестезиология. Говори 4 езика. "Тя е ромка, т.е. - циганка", каза Трифонов. На 27 години.

Вицепремиер и министър на външните работи – Ради Найденов, дипломат, бивш посланик в Австрия и Германия, сега Швейцария и Лихтенщайн, бивш служебен министър (2017).

Николай Радулов – за вицепремиер и вътрешен министър. Доктор по философия, доктор по национална сигурност. Говори 4 езика, с над 30 години опит в сектора на сигурността. Преподавател по международна и национална сигурност. На 65 години.

Сред приоритетите на новото правителство Трифонов посочи изграждане на необходимия брой детски градини, купуване на медицински хеликоптери, построяване на нова детска болница, продължаване на строежа на магистралите, въвеждане на електронно управление, 1 милион таблети за учители и ученици, приватизация на ББР, ограничаване на нерегламентираните обществени поръчки, членство на България в Европейската космическа агенция и изпращане в Космоса на български и северномакедонски астронавти, изкореняване на корупцията.

Слави Трифонов съобщи още, че на служебните министри Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков е било предложено да запазят постовете си в новото правителство, но те се отказали.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.