Факти, Анализи, Коментари
   6 Февруари 2023
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ наложиха санкции на Пеевски, Божков и Илко Желязков
2 Юни 2021
Тримата имат значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации
Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Това се казва в съобщение на сайта на американското финансово министерство.

От него става ясно, че мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Пеевски - "бивш депутат", и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

"Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона "Магнитски" показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя", заявява Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи.

За Васил Божков в съобщението се твърди, че на няколко пъти е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер", както и бившият шеф на разформированата Комисия по хазарта. Божков също така е планирал по-рано тази година да предостави неуточнена сума пари на бивш държавен служител и на български политик, за да му помогнат да създаде канал за влияние на руски политически лидери върху български официални лица.

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите твърдят, че "редовно е бил замесен в корупция", използвайки влиянието си и подкупи, за да избегне обществено внимание и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил активно, за да повлияе негативно върху местните избори от 27 октомври същата година. Пеевски е преговарял с други политици да им осигури политическа подкрепа и позитивно медийно отазяване, в замяна на протекции от криминални разследвания, твърдят от Вашингтон.

Илко Желязков - бившият заместник шеф на ДАТО - е описан от американското ведомство като "фронтмен" (подставено лице), чрез което Пеевски е участвал в корупционни действия. Пеевски е използвал Желязков в корупционна схема с издаване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков санкции се блокират цялата им собственост и собственически права, които се намират в САЩ. Забранява се на лица в Съединените щати транзакции с техни активи.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.