Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Депутатите приеха промените в изборните правила на "Има такъв народ"
23 Април 2021
Сред тях са отпадане на ограничението за разкриване на избирателни секции в страни извън Европейския съюз, създаване на нов изборен район "Чужбина", гласуване само с машини и нов ЦИК
След няколко часа дебати парламентът единодушно прие днес на първо четене промени в изборните правила, внесени от партия "Има такъв народ" (ИТН).

Сред тях са отпадане на ограничението за разкриване на избирателни секции в страни извън Европейския съюз, създаване на нов изборен район "Чужбина", гласуване само с машини и нова Централна избирателна комисия (ЦИК).

Само един глас "въздържал се" отчете резултатът в пленарната зала. Всички останали депутати гласуваха "за".

Други предложения, подкрепени със законопроекта на ИТН на първо четене, предвиждат гласуване с бюлетина само в ограничени случаи в определени от закона секции, или с изрична декларация за това.

В общия законопроект се предвижда видеозаснемане и видеоизлъчване при преброяването и отчитането на гласовете в изборното помещение, както и при приемането и проверката на изборните протоколи в секционните комисии, както и прехвърляне на данните от машинното гласуване.

На първо четене беше подкрепено президентът, след публични консултации с представените в парламента политически сили, да назначи нови членове на ЦИК с редуциран състав до 15.

Премахва се и квотата в ЦИК на партии и коалиции, които са в ЕП, но не участват в националния.

На първо четене беше прието въвеждане на експериментално дистанционно електронно гласуване да се произведе на президентските избори през есента.

Напрежение в пленарната зала предизвика предложението на председателя на правната комисия Радостин Василев от ИТН за тридневен срок за внасяне на предложение между двете четения. От ГЕРБ гласуваха против, а депутатите от БСП гласуваха и "против", и "въздържали се", но не подкрепиха това предложение.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков остро възрази на краткия срок, като заяви, че с подкрепата му е станало ясно, че се върви към приемане на Изборен кодекс за една нощ, а съпартиецът му Любен Дилов допусна, че това е знак, че се върви към предсрочни избори и че ИТН нямат намерение да правят правителство.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.