Факти, Анализи, Коментари
   25 Септември 2023
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обилните валежи усложниха обстановката в страната
12 Януари 2021
Най-тежко е положението в Западна и Северозападна България
Обилните валежи поставиха в тежка ситуацията Западна и Северозападна България. В Софийско най-напрегната е ситуацията в община Нови Искър в село Мировяне. Наложи се да се строят диги, съобщава КРОСС. Обмисля се частична евакуация на застрашените къщи, съобщи директорът на пожарната главен комисар Николай Николов след заседанието на Националния щаб за защита при наводнения тази вечер.

Междувременно от Фейсбук профила на зам.-министър Николай Нанков стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е в Пернишко заедно с кмета на миньорския града Станислав Владимиров и се запознава на място с щетите от дъжда. По-рано в Батановци, Ярджиловци и Черна гора беше обявено частично бедствено положение.

Вътрешният министър Христо Терзийски съобщи, че ситуацията към момента в страната е стабилна. Има организирани постове, където се извеждат хора от домовете, каза той.

В община Струмяни има застрашаване на газопровода България - Гърция. Последната оценка е, че работите, които са предприети, са задоволителни и газопроводът е защитен. В Радомир е застрашена станция за питейна вода. Ще се наложи ремонт на помпите и 2-3 дни жителите на града няма да имат водоснабдяване от тази станция, съобщи още комисар Николов.

Той заяви още, че за сега няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората. Всички язовири са под контрол, 3 или 4 язовири преливат през преливниците. Язовирът над Костинброд започна възстановяване на преливника.

Вътрешният министър Терзийски каза още, че ако се налага, хора ще бъдат изведени от застрашени райони или жилища. Изпращаме екипи и пожарникари в Перник и Радомир, защото имам информация за залети пътища, каза още министърът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи и за проблеми в части от столичните райони „Надежда" и „Връбница". „Има много домове, чийто дворове са залети, наводнени или мазета, но нямам информация към момента да има случаи, в който да не може да се обитава жилище", каза тя. Сигналите предимно са за наводнени мазета и наводни дворове.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че 29 хиляди клиенти на ЧЕЗ от Видин, Враца, Монтана и София-област са без електричество.

По думите на енергийната министърка на територията на област Монтана има подстанция, която е със сериозен проблем. „Работи се и в момента по отстраняване на повредата, прави се всичко възможно, така че да се пусне резервното захранване и хората да бъдат снабдени с електрическа енергия. В рамките на утрешния ден ще бъде възстановено нормалното захранване", заяви тя. Към момента около 100 населени места са без електрическа енергия.

Министърът на транспорта Росен Желязков посочи, че три пътнически и три бързи влака в момента са със затруднения. „В това число и комуникациите, които са в частта на Нови Искър на Столична община", заяви той.

Проф. Христомир Брънзов от НИМХ прогнозира, че в следващите дни се очаква застудяване и предстоящите събота и неделя вероятно ще са ледени дни.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.