Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българският лекарски съюз настоява да не се облекчават мерките преди празниците
15 Декември 2020
Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров
Продължаваме да работим с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. До края на годината трябва да подпишем анекса. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, съобщава КРОСС.

Днес представители на БЛС и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари разговаряха с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

На срещата беше решено от 1 ноември професионалистите по здравни грижи да получат 360 лева.

„Взе се решение от 1 ноември, със задна дата, и професионалистите по здравни грижи, които са на трудово правоотношение към общопрактикуващите лекари, да получат по 360 лева месечно. Тези мерки плюс мерките, които са обявени досега за финансово подпомагане на всички лекари, работещи на първа линия, и в ДКЦ-та, и като общопрактикуващи в болниците, ще получат своята устойчивост и през следващата година. От 1 януари те продължават за срока на противоепидемичната обстановка", поясни д-р Маджаров.

На срещата е постигнато и споразумение да има представител на извънболничната помощ в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Мнението на БЛС по отношение на прилагане на досега приетите мерки е това, че ние настояваме да не се облекчават мерките преди празниците. Не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните заведения, както и в интензивните отделения. За нас всякакво отхлабване на приложените досега мерки би било рисковано за здравната система веднага след новогодишните празници да изпаднем в още по-тежка ситуация", обясни д-р Маджаров.

От съсловната организация подкрепят и предложението антигенните тестове да бъдат приравнени към PCR-ите и да се включат в статистиката.

Здравният министър отново потвърди, че очаква до края на тази седмица да приключи обсъждането по тази тема. „След това ще има време, в което НЗОК, съвместно с „Информационно обслужване", ще предприемат необходимите организационни действия, за да може лекарите да издават електронни направления и за антигенните тестове", поясни той. Проф. Ангелов напомни, че те ще бъдат напълно безплатни за гражданите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.