Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сменят БУЛСТАТ номерата на физическите лица със свободни профеции
22 Октомври 2020
В момента кодът по БУЛСТАТ за физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност и на другите физически лица-осигурители е 10-значен и съвпада с ЕГН, което нарушава защитата на личните данни
Кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност и физическите лица - осигурители, от десетзначен се редуцира на девет знака, реши окончателно парламентът с приети на второ четене промени в Закона за регистър БУЛСТАТ.

В 14-дневен срок след обнародването на закона, Агенцията по вписванията служебно ще преобразува идентификационният номер на физическите лица от 10 знаци на 9-значен код.

В момента кодът по БУЛСТАТ за физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност и на другите физически лица-осигурители е 10-значен и съвпада с ЕГН, както и с личният номер на чужденец, които представляват лични данни по смисъла на общия регламент относно защитата на данните.

Целта на предложените промени и на преките промени, според вносителя на МС, е по-добра защита на личните данни. Предвижда се преминаването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН към регистрация по друг номер да стане автоматично в рамките на предходният период от 14 месеца.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.