Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина бившия министър на финансите Стоян Александров
24 Август 2020
Александров е починал този следобед във ВМА, където е бил закаран след втори инсулт и последвало тежко падане
Почина бившия министър на финансите в правителството на Любен Беров – Стоян Александров, съобщи БНТ.

Александров е починал този следобед във ВМА, където е бил закаран след втори инсулт и последвало тежко падане. Непосредствената причина за смъртта е сърдечна недостатъчност. 

Той е роден на 14 юни 1949 в село Илия, Кюстендилско. Завършва финанси и кредит във Висшия финансов стопански институт "Д. А. Ценов" в Свищов. Работи като преподавател във Висшия икономически институт "Карл Маркс" в София. В началото на 90-те години на миналия век оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 година става финансов министър в правителството на Любен Беров. По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1990 г. Въведен е и Данък добавена стойност (ДДС) от 1 април 1994 г.

След периода си на министър, Стоян Александров бе директор на Централна кооперативна банка, а по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк. През 2003 г. е издигат от БСП за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.