Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов: Лъжа е, че не искаме машинно гласуване!
17 Август 2020
Обръщам се към протестиращите: Спрете да тормозите другите хора, отстранете се от улицата, дайте да ви дадем властта!
Нашата единствена цел е да се даде правото на народа да избира, да взема решения. Към днешна дата няма социологически агенции, която да не дава, че ГЕРБ е първа политическа сила. Няма нещо, което не сме направили. Народът иска справедливост и да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова Конституция. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, и други членове на ръководството на партията.

"На барикадите няма политически партии с голяма обществена подкрепа, които от утре да поемат управление, имат по 3-4-10 процента. Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента. Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство, което да даде еднолична власт на Радев – и кабинет, и парламент – един човек. Това е изключително рисковано. Не ме е страх нито от Радев, нито от Иванов. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него.

Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ.

Великото Народно събрание може да промени всеки един ред и буква и да внесе какви ли не предложения, включително и президентът да е и главен прокурор. Ние искаме ВНС да се произнесе.

Втора лъжа – че не искаме машинно гласуване! Затова още днес възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вота. Така че още днес тази лъжа ще бъде опровергана. С Ананиев ще говоря още днес на ЦИК да се купи сграда, а не да се бърка с парламента.

Следващото важно нещо: Какъв е таймингът – времевият срок – искам да бъде направено максимално бързо, за да опровергаем, че искаме да стоим в управление – не!, искаме управление, което се ползва с подкрепата на народа. Защото ги предупреждавам – всеки ден телевизиите дават по света как затягат мерките – предстоят изключително сложна година минимум, - трябва ни консолидация на държавата – ние искаме само да помагаме на хората и да им върнем властта. Лъжата, че ние предопределяме Конституцията, е огромна.

Затова, ако ни подкрепите, още днес депозираме тази Конституция в НС, правим работна група и правим среща с нашите коалиционни партньори – нека ни подкрепят за това, а ВНС, което искам да направим на 2 септември и съберем депутатите за ВНС, - на 2 септември да влезем със 120 подписа в НС. Правилникът може и да не е такъв, но би било добре за хората, които наблюдават процеса, да намерите начин в парламента да има гласуване, в което да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това, защото има двумесечен срок, но ако ние не съберем подписите и се наложи да чакаме до 2 ноември, пак ще ни обвинят, че тупаме топката, а това не е така.

Българите не знаят какво е карантина, така управляваме епидемията – така управляваме и финансите – в САЩ, например, спадът на БВП е над 35%, - следващите години ще са ужасни за спестяванията, икономиката и работните места на хората. Няма от какво да ни е срам – справихме се с пандемията, строим на всякъде, от какво да ни е срам?

Обръщам се към протестиращите: Спрете да тормозите другите хора, отстранете се от улицата, дайте да ви дадем властта! Ако нашите партньори не го приемат и не искат да дадем властта на хората, всеки ще си понесе своята отговорност. Предупредил съм, че ни чакат тежки финансови проблеми в края на годината!

Затова още днес Цвета Караянчева, Даниела Дариткова организирате да има 200 мажоритарни, 200 от партиите – ние искаме само да осигурим най-доброто за хората, а това ще стане като се спазват правилата и дисциплината. Именно затова сегашната Конституция – от нея да остане всичко добро. Ще има ВНС, максимум представителство на хората и всеки, който иска, - но когато стане това, този, който ще е отпред, ще води държавата и ще знае, че има огромна подкрепа.

Още днес с Менда Стоянова и Дариткова ще направим график за срещи, за да търсим политическа подкрепа за промените в Конституцията, съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. За да можем да отговорим на обществените очаквания няма нищо по-важно да чуем гласа на хората, не стоим на власт на всяка цена, допълни Караянчева.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.